X 
Arşiţa stiri: 213
Jocurile Olimpice stiri: 294
Transnistria stiri: 1461

Prognozele experților după respingerea Guvernului Leancă

13 feb. 2015,, 13:00   Politică
10447 1

Prognozele experților după respingerea Guvernului Leancă
Foto: noi.md

După încercarea eșuată de învestire a noului guvern, PLDM va înainta, cel mai probabil, un alt candidat la funcția de premier. Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu, care a precizat pentru NOI.md că următorul candidat ar putea fi selectat din organele de conducere ale PLDM.

Potrivit lui Țăranu, în ciuda apelurilor lansate ieri de Mihai Ghimpu și Iurie Leancă, privind reluarea negocierilor dintre PLDM, PL și PD, șansele de a-i coopta pe liberali în coaliția de guvernare sînt minime.

„Putem vorbi acum despre mai multe scenarii. O variantă ar fi formarea triplei alianțe. Asta ar fi cea mai bună formulă, nici nu se discută, însă șansa ca aceasta să fie creată a fost ratată. Dacă PLDM încă ar putea accepta revenirea liberalilor, cei de la PD sînt foarte duri în această privință. PLDM ar fi interesat ca PL să revină în coaliție, problema e că este limitat în capacitatea de manevră. Astfel, ei sînt practic condamnați să mențină alianța cu PD, chiar dacă asta trezește critici”, a remarcat Țăranu.

În opinia politologului, versiunea vehiculată în presă precum că potențialul candidat ar putea fi un om de afaceri sau o persoană din afara PLDM, nu este plauzibilă.

„Cred că în lipsa lui Leancă, PCRM va vota orice altă candidatură, chiar dacă vor face declarații tăioase în continuare. Ei și-au epuizat deja toate posibilitățile. Cel mai logic ar fi să fie desemnată o persoană care se bucură de încrederea PLDM, ar putea fi din conducerea acestui partid. Nu văd cum o persoană apolitică, care vine din alt mediu, ar putea activa în condițiile unui guvern minoritar”, a menționat Țăranu.

Și analistul politic Oazu Nantoi se arată convins că, cel mai probabil, PLDM va identifica un alt candidat, care, cu siguranță, va fi votat de comuniști.

„Dacă se va întîmpla așa, înseamnă că înainte de semnarea Acordului din 23 ianuarie, a fost acea înțelegere sau cîrdășie și noi asistăm la această cîrdășie, care nu este fixată în Acord. Acest scenariu înseamnă degradare pentru Republica Moldova”, a declarat Nantoi ieri, în cadrul unui interviu pentru Unimedia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав