Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Gorelova: Numai revenirea lui Talmaci la BNM va redresa situația pe piața financiar-valutară

17 feb. 2015,, 18:05   Economie
8733 5
Foto: vedomosti.md
„Majorarea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei nu poate stabiliza situația de pe piața valutară. E ca și cum ai aplica comprese unui mort”. Este opinia vicedirectorului Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorului în economie Elena Gorelova, solicitată de NOI.md să comenteze decizia Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

BNM a majorat rata de bază de la 8,5% pînă la 13,5% anual. BNM consideră că această măsură va contribui la stabilizarea situației de pe piața valutară și va stopa deprecierea leului .

Elena Gorelova este convinsă că „toate aceste măsuri sînt întîrziate și că în anul 2013 BNM a ratat timpul pentru normalizarea situației pe piața valutară și prevenirea speculațiilor care au zdruncinat această piață”. „În ultimul timp, deprecierea leului este influențată deja de factori obiectivi: reducerea fluxurilor de valută de pe urma exportului și diminuarea volumului remitențelor muncitorilor migranți”.

„Nu este prima majorare a ratei de bază, dar, ca și în cazurile anterioare, situația nu s-a îmbunătățit din simplul motiv că această măsură în Moldova are un rol destul de limitat. BNM nu creditează băncile comerciale active. Judecînd după cererea mare la valuta străină, nivelul de neîncredere față de actuala putere, dar și față de guvernul aflat în proces de formare, a atins nivelul critic. De aceea, situația nu poate fi calmată prin niciun fel de măsuri administrative sau alte pîrghii”, consideră experta.

Elena Gorelova este ferm convinsă că „autoritățile, parlamentarii au o singură cale pentru stabilizarea situației economice din țară – să-l roage pe Leonid Talmaci să revină la cîrma BNM”. „Avînd în vederea credibilitatea lui incontestabilă, integritatea și experiența de activitate, numai simpla revenire a lui va scădea tensiunea psihologică din societate. Totodată, schimbările pozitive în sistemul bancar și economie în ansamblu nu vor întîrzia să apară”, a subliniat Gorelova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?