X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Solicitarea privind revenirea lui Leonid Talmaci la cîrma BNM este judicioasă – opinie

19 feb. 2015,, 16:30   Economie
4516 5
Эксперт считает "разумным требованием" смену руководства Национального банка
Foto: noi.md
„Solicitarea deputatului comunist Oleg Reidman referitoare la demisia Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, şi revenirea lui Leonid Talmaci la conducerea instituţiei este cît se poate de judicioasă în actuala situaţie tensionată de pe piaţa valutară a Republicii Moldova”, consideră fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure.

Solicitat de "Infotag" să comenteze cerinţa deputatului comunist expusă miercuri în cadrul şedinţei legislativului, Tulbure a menţionat că Leonid Talmaci a fost cel care a creat această instituţie şi a avut grijă ca ea să corespundă tuturor rigorilor timpului.

„De aceea, eu consider că revenirea lui Talmaci în funcţia de guvernator al BNM este o idee bună. În acelaşi timp, nu cred că această solicitare ar fi o încercare a comuniştilor de a prelua controlul asupra BNM în schimbul votării guvernului. Leonid Talmaci a fost guvernator şi pînă la comunişti, şi pe timpul guvernării lor, demonstrînd că este o persoană independentă, care poate să-şi apere viziunile, fără să cedeze presiunilor politice. Acest lucru este una dintre principalele chei ale succesului acestui om”, a spus Tulbure.

În opinia lui, "la polul opus, Dorin Drăguţanu nu a făcut decît să strice imaginea BNM, acceptînd lucruri neverosimile pe timpurile lui Talmaci".

"A dat acordul pentru efectuarea unor tranzacţii dubioase, nu a intervenit prompt atunci cînd a fost cazul, iar prin aceasta a dat clar de bănuit că se face complice la multe lucruri urîte care s-au întîmplat în sistemul financiar-bancar", a spus Tulbure.

El consideră că, spre deosebire de Talmaci, actualul guvernator a cedat presiunilor politice.

"Drăguţanu, împreună cu BNM, au fost folosiţi de tot felul de grupări şi oameni cu moralitate dubioasă, care şi-au rezolvat problemele avînd acordul BNM şi al guvernatorului pentru tot felul de maşinaţii. Eu consider că responsabilitatea BNM, inclusiv a guvernatorului, pentru toate cîte se întîmplă acum în Moldova este foarte mare", a spus expertul.

El este de părere că în prezent, în Republica Moldova se întîmplă fenomene care nu mai pot fi controlate de autorităţi.

"Ce se întîmplă acum nu mai ţine de corectitudinea unor măsuri luate de BNM. Am intrat deja în zona unor probleme psihologice, cînd oamenii încearcă să cumpere valută, stau în rînd la magazine şi staţii peco pentru a-şi face rezerve de alimente şi combustibil", spune expertul.

Prin urmare, el consideră că această solicitare de demisie a Guvernatorului corespunde aşteptărilor pozitive ale societăţii.

"Oamenii speră ca la conducerea BNM va veni o persoană cu o reputaţie ireproşabilă, capabilă să administreze astfel de crize de pe piaţa financiară", consideră Tulbure, care crede că revenirea lui Talmaci în funcţia de guvernator al BNM ar linişti într-un fel oamenii şi ar tempera comportamentul jucătorilor de pe piaţa financiară.

Deşi consideră că înlocuirea lui Drăguţanu cu Talmaci ar fi o mişcare foarte bună din partea Parlamentului, totuşi expertul susține că această schimbare la vîrful conducerii BNM nu va fi făcută.

"În aceşti ani nu am prea văzut mişcări bune din partea deputaţilor. Eu nu consider că ei sînt capabili să realizeze o astfel de schimbare. Subiectul privind crearea unei comisii de anchetă care să cerceteze situaţia din sistemul bancar şi de pe piaţa valutară şi financiară din ultima perioadă a fost pus pe ordinea de zi cu votul comuniştilor, socialiştilor şi liberalilor. Dar asta nu înseamnă că liberalii ar vota şi pentru demisia lui Drăguţanu, care este candidatul lor la această funcţie în urma algoritmului de partajate a fotoliilor din 2010", a spus Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?