X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Golovatiuc: Doar prin instrumente monetare efectul de lungă durată nu va fi atins

26 feb. 2015,, 13:15   Economie
2918 0
Головатюк: только монетарными инструментами долгосрочного эффекта не добиться
Foto: noi.md
Instrumentele monetare folosite de Banca Naţională a Moldovei (BNM) nu vor da un efect pozitiv pe termen lung, consideră parlamentarul Vladimir Golovatiuc, care anterior a activat la BNM şi la unele bănci comerciale.

Solicitat de "Infotag", deputatul a spus că BNM trebuie să decidă ce sarcini rezolvă, pentru a înceta "să devieze dintr-o extremă în alta, cînd cursul leului ba scade brusc, ba brusc se fortifică".

"Majorarea normelor rezervelor obligatorii ale băncilor şi a ratei de bază cu intervenţii de valută pe piaţă poate doar stopa deprecierea leului, fără a rezolva în principiu problema", consideră Golovatiuc.

El nu înţelege cum pe fundalul saltului brusc al costului banilor pe piaţă şi lichidităţi insuficiente în lei Ministerul Finanţelor va acoperi decalajul de bani, dacă nu-i ajung resurse din plasarea valorilor mobiliare de stat (VMS) pentru răscumpărarea valorilor precedente, pentru care se apropie scadenţa.

Actuala situaţie de pe piaţa financiară Vladimir Golovatiuc o apreciază ca "contradicţie de scopuri ale politicii de stabilizare macroeconomică".

"Unele acţiuni sînt orientate spre a nu admite un salt al inflaţiei şi deprecierea leului, altele – pentru asigurarea creşterii economice. În primul caz se aplică instrumente pentru reţinerea ofertei de bani, ceea ce ar trebui să stopeze intensificarea inflaţiei şi deprecierea excesivă a leului. Dar pentru stimularea creşterii economice, dimpotrivă, trebuie stimulată cererea prin majorarea ofertei de bani", a spus el.

Potrivit lui, pentru aceasta urmează a fi folosite instrumente diametral opuse, cum ar fi reducerea ratei de bază şi a normelor de rezervare.

"Asemenea măsuri vor duce la micşorarea dobânzilor la credite, vor reduce povara fiscală asupra mediului de afaceri, ceea ce va stimula extinderea producerii, creşterea exporturilor, salariilor", a menţionat Golovatiuc, care mai consideră că acum urmează să se decidă care scopuri sînt cele mai importante pentru ţară, business şi populaţie.

Expertului a avertizat asupra unui pericol ce amenință economia moldovenească.

"Moldova urmează să depăşească situaţia contradictorie în care dintr-o parte se observă intensificarea inflaţiei şi deprecierea leului, iar din alta – economia se apropie de o limită periculoasă – recesiunea", a subliniat Vladimir Golovatiuc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?