X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Experţii prognozează recesiunea economiei moldoveneşti pentru anul 2015 cu 4%

27 feb. 2015,, 14:00   Economie
3656 0
Эксперты прогнозируют спад молдавской экономики в 2015 году на 4%
Foto: yuga.ru
Experţii IDIS "Viitorul" prognozează recesiunea economiei moldoveneşti în anul 2015 cu 4%.

Potrivit agenţiei "Infotag", previziunile se regăsesc într-o nouă ediţie a Monitorului Economic, în care experţii au analizat evenimentele anului trecut şi au venit cu prognoze şi recomandări pentru anul curent.

Experţii prognozează o descreştere agricolă сu 14%; o criză a pieţei muncii şi sporirea şomajului cu cel puţin 5%; o inflaţie de două cifre, ajungînd la 19,5%, în cel mai optimist caz; un deficit bugetar în mărime de 5,5% din PIB; un impact negativ al pieţei valutare, cu o medie de 20,7 lei pentru un dolar.

"Toate acestea vor afecta puterea de consum a populaţiei şi creşterea tarifelor cu cel puţin 45% la energia electrică şi gaze naturale şi 33% pentru energia termică", spun experţii.

Crizele regionale, precum şi fenomenele negative gestionate neadecvat la finele anului 2014 şi începutul anului 2015, vor lăsa o amprentă negativă asupra tuturor componentelor PIB-ului, astfel trendul pozitiv al creşterii economice se va inversa. "În anul 2015, prognozăm o diminuare a PIB-ului cu 4%", spun experţii.

Ei consideră că în 2015 industria se va afla în declin, sub influenţa factorilor conjuncturii economice externe şi interne nefavorabile – a embargourilor şi recesiuni din Federaţia Rusă; încetinirea creşterii economice în UE; reducerea cererii interne, ca rezultat al deprecierii leului şi scăderii remitenţelor; diminuarea producţiei agricole.

Pentru anul 2015 este prognozată reducerea exporturilor şi importurilor cu 5% şi, respectiv, 3% faţă de anul 2014. Cota exporturilor în UE, în totalul exporturilor, va înregistra în continuare creştere. Diversificarea exporturilor va căpăta un trend mai ascendent, realizîndu-se nu numai pe direcţiile geografice Vest şi Est.

Ei constată că economia Republicii Moldova este în continuare vulnerabilă la şocurile externe cu dependenţa mare de remitenţe, cererea externă şi asistenţa internaţională considerabilă pentru susţinerea bugetului. În acest sens, experţii afirmă că se impune necesitatea reducerii dependenţei bugetului public național (BPN), inclusiv a componentelor acestuia, de asistenţa externă excepţională, şi îmbunătăţirea capacităţii de adaptare a BPN la şocurile macroeconomice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?