X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Siria: ONU 'nu are o strategie clară', consideră premierul turc

6 mar. 2015,, 11:45   Externe
3135 0

Foto: kavkasia.net

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a criticat joi Organizația Națiunilor Unite și marile puteri pentru gestionarea crizei din Siria și a deplâns absența 'unei strategii clare', scrie AFP.

'Din nefericire, comunitatea internațională nu avea până acum un plan A și cu atât mai puțin are un plan B', a declarat Ahmet Davutoglu jurnaliștilor care l-au întrebat în legătură cu o alternativă în cazul în care mediatorul ONU Staffan de Mistura va eșua în misiunea sa.

Staffan de Mistura încearcă să obțină un armistițiu la Alep (nordul Siriei) ca preludiu la o reglementare politică a conflictului. 'Regimul însă nu a respectat niciodată acordurile de încetare a focului, iar la Alep nu și-a ținut promisiunile', a subliniat prim-ministrul turc.

'Am auzit propuneri, dar nici Consiliul de Securitate, nici comunitatea internațională nu au o strategie clară în ce privește criza siriană', a afirmat el.

Ahmet Davutoglu a cerut ca întreaga 'comunitate internațională să depună mai multe eforturi pentru a rezolva această criză' și a atras atenția asupra tentației de a lăsa regimul sirian 'să profite de prezența' Statului Islamic pentru a dobândi legitimitate.

Turcia se opune regimului Bashar Al-Assad și a primit pe teritoriul său peste două milioane de refugiați sirieni, dar a fost criticată pentru sprijinul acordat grupărilor rebele cele mai radicale și pentru permisivitatea frontierei sale pe unde trec luptători străini.

Prim-ministrul a respins aceste critici, subliniind că țara sa 'face față unor mari provocări'. El a solicitat 'o mai mare cooperare în domeniul informațiilor' pentru a permite Ankarei să blocheze pătrunderea ucenicilor jihadiști și să îi expulzeze.

În legătură afirmațiile în cauză, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a apreciat că aceste critici nu sunt adresate secretarului general Ban Ki-moon, cât mai degrabă Consiliului de Securitate. El a reafirmat că Staffan de Mistura 'își continuă eforturile pentru a face să înceteze violența'.

Consiliul de Securitate este profund divizat între occidentali, care doresc plecarea lui Bashar Al-Assad, și Rusia și China care îl apără.

În legătură cu ajutorul pe care Ankara îl furnizează forțelor irakiene ce încearcă să reia controlul asupra orașului strategic Tikrit din mâinile grupări Statul Islamic (SI), Ahmet Davutoglu a subliniat că 'nu este vorba despre arme, ci despre echipamente'.

Ministrul turc al apărării, Ismet Yilmaz, aflat miercuri în vizită la Bagdad, a confirmat că Turcia oferă forțelor irakiene asistență logistică și în domeniul informațiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав