X 
Cutremure stiri: 502

Procedura de returnare acţionarilor a banilor din emisia închisă a BEM de 80 de milioane de lei, în stadiu de examinare

11 mar. 2015,, 09:35   Economie
4621 0
Foto: bem.md
Procedura de returnare a banilor acţionarilor Băncii de Economii (BEM), care s-au înregistrat pentru acţiuni din ultima emisie închisă de 80 de milioane de lei, este examinată de organele competente ale statului.

Surse din cadrul Guvernului au relatat agenției "Infotag" că pachetul examinat conţine două subiecte: returnarea în proprietatea statului a pachetului majoritar de acţiuni, pe care l-a deţinut pînă la plasarea emisiei de 80 de milioane de lei, şi achitarea acţionarilor banilor cheltuiţi pentru subsemnarea la acţiuni.

Solicitat de agenție, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a spus că BNM dispune de decizia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), în care se menționează că tranzacţia de majorare a capitalului social din contul emisiei închise de acţiuni în sumă de 80 de milioane de lei "se anulează".

Potrivit lui, din decizia CSJ nu este clar cum din punct de vedere juridic trebuie soluţionată problema.

"Deoarece la bancă marea parte a acţiunilor din emisie a fost cumpărată de o singură companie (Sisteme Informaționale Integrate, companie moldovenească cu capital rusesc - "I"). Apoi acţiunile au fost vîndute altui acţionar. Apare întrebarea – cui urmează să fie returnaţi banii? Primului sau ultimului acţionar? Dacă vom achita ultimului, riscăm să fim angajaţi într-un litigiu cu primul sau să achităm primului ca să fie chemat în judecată de al doilea și apoi să fim antrenaţi toţi trei într-un proces de judecată", a remarcat bancherul, specificînd că în prezent Comisia Naţională a Pieţei Financiare caută o soluţie juridică şi legală a acestei probleme.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав