X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Expert: Guvernul ar trebui să acorde mai multă atenție Chișinăului

11 mar. 2015,, 12:30   Societate
3844 0

Expert: Guvernul ar trebui să acorde mai multă atenție Chișinăului
Foto: viitorul.org

Municipiul Chișinău nu se dezvoltă eficient, nu doar din cauza managementului defectuos, dar și din cauză că Guvernul nu are o strategie clară în privința modului în care poate fi ajutat. Opinia aparține directorului executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, și a fost exprimată pentru NOI.md în contextul demarării dezbaterilor pe marginea inițiativei de modificare a statutului municipiului Chișinău.

Expertul a căzut de acord asupra faptului că activitatea consilierilor municipali și a preturilor de sector trebuie reglementată mai eficient, întrucît prevederile statutului în vigoare al municipiului din 1995 sînt învechite. Potrivit lui, dezvoltarea socială a municipiului rămîne a fi o restanță nu doar a administrației publice locale, dar și a puterii centrale.

„Dacă prin acest proiect se dorește dezvoltarea Chișinăului în ritmuri europene, atunci e un lucru bun. Situația actuală nu permite să fie soluționate problemele ce ține de drumuri, de transportul public și reconstrucția centrului. Mi-aș dori ca consilierii municipali să aibă o responsabilitate mai mare, ședința Consiliului Municipal să fie mai eficientă, preturile să-și poată realiza obiectivele. Cu certitudine, Guvernul ar trebui să acorde suport în dezvoltarea Chișinăului, din păcate, acest lucru nu se prea vede”, a punctat Liubomir Chiriac.

Potrivit directorului IDIS „Viitorul”, nu este de neglijat nici aspectul politic al inițiativei de modificare a statutului municipiului. Pentru a evita orice speculații, spune expertul, proiectul ar trebui supus unor dezbateri publice largi, cu participarea consilierilor municipali și a primarului capitalei.

„Anumite modificări la această lege trebuie să survină, dar intențiile lor sînt discutabile. Există unele temeri legate de aspectul politic al acestei inițiative – dacă nu cumva se încearcă să se taie din influența unor forțe politice în municipiu. Între partidele politice există o anumită competiție, care nu poate fi neglijată”, spune Chiriac.

Precizăm că propunerea de elaborare a unui nou statut al municipiului Chișinău a fost înaintată de PLDM. Proiectul urmează a fi întocmit de un grup de lucru parlamentar în decurs de 60 de zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?