Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

A fost anunțat numele businessmanului moldovean care păstra într-o bancă elvețiană 20,9 milioane de dolari

11 mar. 2015,, 14:35   Societate
15422 5

Foto: qz.com

A fost anunțat numele businessmanului din Moldova care păstra în secret în filiala elvețiană a băncii britanice „HSBC” circa 20,9 milioane de dolari. Este vorba de Marc Ghelfand, născut în anul 1950 la Bender, informează NOI.md. Organizația „RISE Moldova” a publicat documentele bancare pe numele a opt cetățeni născuți în Moldova, care dețineau conturi secrete în filiala băncii britanice „HSBC” din Elveția, în mărime de 22,8 milioane de dolari. Potrivit documentelor, șapte persoane s-au născut în Moldova, iar alta, de naționalitate franceză, deține cetățenia Republicii Moldova.

Contul cu cei mai mulți bani, în sumă de 20,9 milioane de dolari, deschis în aprilie 2006, îi aparține omului de afaceri Marc Ghelfand, născut în anul 1950, în Bender. În registrele filialei băncii „HSBC” din Elveția, contul bancar deschis pe numele lui Ghelfand este conectat la două persoane născute la Tiraspol – Jana și Reghina Gelfand, dar și la companiile off-shore „Newington Limited” şi „Willard Limited” din Gibraltar, în care același personaj figurează în calitate de director.

Unele instituții mass-media îl califică pe Marc Ghelfand ca „om de afaceri controversat”, care a fost implicat în mai multe afaceri financiare dubioase și scandaluri.

Informația despre conturile secrete ale celor opt cetățeni moldoveni în filiala elvețiană a băncii britanice „HSBC”, în sumă totală de 22,8 milioane de dolari, a devenit cunoscută în cadrul investigației cunoscute sub denumirea de proiectul „Swiss Leaks”, efectuate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație în baza scurgerii de date din banca respectivă. Unul dintre angajații băncii a publicat documentele despre depozitele cetățenilor și companiilor din întreaga lume, care au fost deschise pentru a se eschiva de la plata impozitelor în țara de origine sau pentru spălarea banilor de proveniență ilegală.

Informația cuprinde date despre conturi în sumă totală de 100 de miliarde de dolari și se referă la peste 100 de mii de persoane fizice și juridice din mai bine de 200 de țări, inclusiv Moldova. După volumul depozitelor Moldova ocupă locul 139 din cele 203 state incluse în listă. Astfel, Moldova este reprezentată în listă de opt persoane și șapte depozite în sumă totală de 22,8 milioane de dolari, suma maximă fiind de 20,9 milioane de dolari. În topul primelor cinci țări după suma depozitelor au intrat Elveția (31,2 mld. dolari), Marea Britanie (21,7 mld. dolari), Venezuela (14,8 mld. dolari), SUA (13,4 mld. dolari) și Franța (12,5 mld. dolari).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?