Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 265
Transnistria stiri: 1417

Mita în sistemul educațional a scăzut cu 100 de milioane de lei în doi ani (VIDEO)

17 mar. 2015,, 16:30   Societate
4057 5
Санду: За два года объем взяток в образовании снизился на 100 млн. леев
Foto: noi.md
Mita în sistemul educațional a scăzut considerabil în ultimii doi ani. Constatarea a fost enunțată de către Maia Sandu astăzi, într-o conferință de presă. Potrivit ei, lupta pentru stoparea corupției în domeniu continuă, iar Ministerul Educației caută soluții, notează NOI.md.

„Nu există o singură soluție pentru eradicarea corupției în sistem. Corupția are mai multe dimensiuni și, respectiv, abordările trebuie să fie diferite. Primul element al luptei cu corupția au fost măsurile întreprinse la bacalaureat. Faptul că am reușit să reducem corupția și copiatul la bac a avut un impact semnificativ asupra reducerii corupției”, a declarat Maia Sandu.

Ministrul Educației a făcut referință la un raport al Transparency International, potrivit căruia „în anul 2014 suma mitei plătite în sistemul educațional și a plăților neformale s-a redus pînă la 80 de milioane de lei, de la 180 de milioane în 2012”.

„Este o reducere semnificativă, dar nu înseamnă că noi ne complăcem în această situație. Vom continua măsurile de combatere a corupției, doar că Ministerul Educației poate să facă acest lucru prin măsuri indirecte. Aceasta înseamnă că noi trebuie să îmbunătățim finanțarea școlilor și o facem prin îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice, pentru că atunci cînd banii alocați de stat vor fi cheltuiți riguros și corect, atunci se va micșora presiunea pe părinți pentru a contribui pentru anumite lucruri pe care statul nu reușește să le asigure. În afară de aceasta, noi avem sarcina să aprobăm acte normative și regulamente care ar reduce probabilitatea de a obține astfel de plăți”, a precizat Maia Sandu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав