X 
Cutremure stiri: 506

Creştinii din Orient, victime ale radicalilor: Biserici irakiene distruse de Statul Islamic

18 mar. 2015,, 00:00   Externe
4550 1

Foto: puterea.ro

Organizaţia teroristă Statul Islamic duce o politică de eliminare sistematică a elementelor culturale non-musulmane. Potrivit unei înregistrări dezvăluite recent de o organizaţie care urmăreşte reţelele jihadiste, radicalii sunniţi din Statul Islamic au distrus biserici creştine din apropiere de Mosul.

Institutul de Cercetări Media privind Orientul Mijlociu (MEMRI) a publicat o înregistrare a distrugerilor aduse de jihadiştii din Statul Islamic (SI) unor lăcaşe de cult creştin. Teroriştii islamişti sunt filmaţi în timp ce dau jos crucile de pe bisericile creştine din regiunea irakiană Ninive, înlocuindu-se cu steaguri ale Statului Islamic. Aceştia au mai distrus şi icoane şi statui care o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus, informează Mediafax. „Nu le pasă de religiile altora. Ei doar îşi respectă ideologia, iar asta înseamnă să scape de biserici şi de minorităţi. Ei consideră că este o formă de idolatrizare, ceea ce contravine cu interpretarea fundamentalistă a legii islamice”, a explicat Stevan Salinsky, directorul MEMRI. El a adăugat că într-o lume condusă de Statul Islamic nu mai există loc pentru alte religii decât cea islamică.

Mii de cărţi şi manuscrise din bibliotecile din Mosul au fost arse la începutul acestui an de teroriştii din Statul Islamic. Islamiştii au distrus cu barosul piese dintr-un muzeu din aceeaşi localitate şi au folosit buldozere pentru a distruge oraşul antic Nimrud.

Organizaţia teroristă Statul Islamic a anunţat că patru bărbaţi care recrutau voluntari pentru armata irakiană au fost decapitaţi. Potrivit unor imagini publicate pe Internet, victimele au fost ucise de patru jihadişti îmbrăcaţi în negru. Din informaţiile furnizate de SI, execuţiile au avut loc în provincia Salaheddin, ţintă a operaţiunilor militare guvernamentale. Armata şi poliţia irakiană încearcă, împreună cu forţe paramilitare aliate, să preia controlul asupra oraşului irakian Tikrit.

Statul Islamic nu operează însă numai în Siria şi Irak, ci şi în Libia. Jihadişti asociaţi SI au răpit 20 de angajaţi străini dintr-un spital din oraşul libian, Sirte. Cei mai mulţi dintre prizonieri sunt filipinezi, dar printre ei se află şi ucraineni, sârbi şi indieni. Ei au fost răpiţi în timp ce încercau să părăsească oraşul din cauza pericolului în care se aflau de când SI a pus stăpânire pe oraş. Potrivit unei surse de la spital, SI vrea să îi oblige pe aceştia să ofere asistenţă medicală propriilor luptători.

Kurzi din Irak au publicat înregistrări video în care sunt surprinse efectele unui presupus atac chimic operat de organizaţia teroristă Statul Islamic, relatează Mediafax. Potrivit generalului kurd Aziz Wesi, analizele prelevate de la militarii kurzi spitalizaţi în decembrie prezentau un nivel ridicat de clor.

Preşedintele sirian Bashar al Assad, al cărui regim se află în război deschis atât cu rebelii sirieni, cât şi cu Statul Islamic, a afirmat că se aşteaptă ca Statele Unite ale Americii să renunţe la declaraţii şi să acţioneze pentru a reface legăturile sale diplomatice cu regimul de la Damasc. „Vom continua să auzim declarații. Trebuie să așteptăm acte. Apoi vom hotărî”, a spus liderul sirian într-o intervenţie de la televiziunea naţională siriană.

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat recent că administraţia Obama va trebui să negocieze cu regimul Assad pentru a găsi o soluţie la războiul civil din Siria. Ulterior, declaraţia sa a fost nuanţată de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Conform acesteia, „reprezentanții regimului lui Assad” trebuie să fie parte a procesului de pace, dar nu şi actualul preşedinte sirian, relatează Agerpres. Amnesty International susţine că peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unor bombardamente siriene asupra oraşului Raqqa din Siria, controlat de Statul Islamic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав