X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

În aşteptarea raportului pe cazul BEM

18 mar. 2015,, 10:25   Economie
6588 2
Банковский кризис: Страна должна знать своих "героев"
Foto: ipn.md
Comisia parlamentară de anchetă privind situaţia financiar-bancară din RM nu ar trebui să secretizeze raportul final. Ţara trebuie să-şi cunoască eroii.

Experţii, jurnaliştii şi fostul ministru al finanţelor au pus în discuţie aseară, situaţia din sistemul bancar. În opinia lor, comisia de anchetă, care urmează să prezinte un raport final pe cazul dat, nu a trebui să secretizeze materialele.

Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Bancherilor din RM: ”Ar fi o mare nedreptate, dacă documentele vor fi secretizate. Ţara trebuie să-şi cunoască eroii. Ce secrete mai pot fi în cazul dat? În acelaşi timp, trebuie să fie examinat dacă, decizia consiliului băncii a fost corectă, dacă au existat împuterniciri sau nu în acest sens? În general, la ziua de azi, urmele nu se pot pierde. Există sisteme de control. Noi din păcate nu vrem să învăţăm lecţiile trecutului, după exemplul băncii Investprivatbank. Iar în situaţia de astăzi, mă tem că datoria nerambursată, va fi preluată din bugetul de stat. Pentru că, banii trebuie să fie întorşi până la 27 martie”.

Şi fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţă, este convins că, miliardele nu vor mai reveni în ţară, iar toată povara va cădea pe umerii bugetului de stat. ”Cel mai probabil că, datoria va fi preluată de bugetul de stat. La 7,8 miliarde de lei datoria internă, se vor adăuga 9 miliarde de lei. Este o povară mare pentru stat. Iar în cazul firmelor off-shore, va fi practic imposibil de a recupera active. Referitor la informaţia prezentată de Igor Dodon, sunt sigur că şi CNA şi BNM aveau informaţia aceasta la diferenţă de câteva zile. De ce reacţia vine atât de târziu, aceasta este întrebarea?Acum, urgent trebuie să fie desecretizate deciziile din noiembrie 2014 şi elaborat un plan anti criză. BNM trebuie să anunţe public, care sunt intenţiile de mai departe. Iar rolul comisiei parlamentare de anchetă, este să identifice riscurile, manipulările pe piaţa valutară, comportamentul instituţiilor. Nu văd un motiv pentru a secretiza documentele. Comisia trebuie să fie transparentă în activitatea sa şi în raport. Dar eu nu am văzut cum se lucrează în comisie, cine face raportul? De ce reacţia este întârziată în acest caz? Unde sunt organele statului responsabile? Exemplul dat, trebuie să dea de înţeles altor proprietari de bănci, că instituţiile statului urmăresc ceea ce s-a întâmplat în cazul dat, iar cei vinovaţi vor răspunde penal pentru aceasta, a punctat Negruţă.

Fiind întrebat de ce nu a acţionat el personal, când era ministru, dacă ştia de problemele BEM, acesta a răspuns: ”Pe 26 aprilie 2012 am avut raport public în Parlament, unde am explicat tot ce se întâmplă la BEM. Ulterior, în vara lui 2012 am prezentat informaţiile cu privire la atacurile raider, cazul BEM. Poate nu am fost auzit şi văzut în perioada ceea? Poate trebuia format altfel mesajul".

Expertul economic Victor Ciobanu a afirmat că, din 2009 şi până acum BNM nu a intervenit cumva în cazul băncilor, atacurilor raider. Ba mai mult, pe alocuri se pare că a fost şi complice. Iar acum, ţara se transformă într-o zonă gri.

Ion Preaşca, redactor-şef ”Mold-street”: ”Pe timpul comuniştilor, cineva avea dorinţa de a face din RM o zonă off-shore. Se pare că spre aceasta şi mergem”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?