X 
Cutremure stiri: 502

Agricultorii cer „să se facă ordine pe piaţa produselor petroliere”

18 mar. 2015,, 16:15   Economie
2985 0
Фермеры требуют "навести порядок на рынке нефтепродуктов"
Foto: ipn.md
Conducătorii asociaţiilor profesionale ale agricultorilor cer Guvernului ordine şi transparenţă pe piaţa produselor petroliere.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli din Moldova „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a relatat marţi, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag" că din 2012 agricultorii insistă asupra adoptării unei metodologii clare de formare a preţurilor la motorină şi benzină, dar cerinţa nu a fost îndeplinită nici pînă în prezent.

"Pe piaţă operează cinci companii care decid totul cum doresc. Dacă vom compara preţurile la produsele petroliere, de exemplu, cu piaţa Ucrainei, unde situaţia este aproape de faliment, atunci vom vedea că preţurile din Moldova sînt cu circa 2,5-3 lei mai mari", a spus Slusari.

El a atras atenţia presei la faptul că stabilirea "ordinii pe acest segment al pieţei" este una dintre cerinţele principale ale agricultorilor, cu care pe 27 martie vor veni la acţiunea republicană de protest după exemplul fermierilor din Polonia.

Participanţii la conferinţa de presă sînt nemulţumiţi de modul în care se comportă operatorii pieţei produselor petroliere în privinţa formării preţurilor: rapid şi cu bucurie le majorează şi lent, fără dorinţă, le micşorează, în situaţia în care preţurile la petrol pe pieţele mondiale cad.

Agricultorii au mari obiecţii faţă de metodica repartizării creditului Guvernului Poloniei în mărime de 100 de milioane de euro, solicitînd aplicarea unor rate procentuale corecte şi justificate, nu cele care sînt propuse în prezent agricultorilor.

Preşedintele „UniaAgroProtect” a amintit că în 2014 agricultorii au obţinut recunoașterea de către Guvern a agriculturii ca "ramură strategică", incluzînd-o în "Strategia-2020".

"Însă totul s-a oprit aici, deşi agricultura necesită dezvoltare şi modernizare, fără de care Moldova nu se poate integra în UE, unde faţă de agricultori se aplică politica de sprijin şi subvenţionare", a menţionat Slusari.

În cadrul conferinţei s-a menţionat că statul, din compensaţiile promise pentru merele transportate pentru procesare industrială, a achitat doar 60%, iar 40% au rămas neachitate.

Conducătorii asociaţiilor au indicat cauzele principale care fac agricultura naţională necompetitivă: subvenţii mici ale statului, dobînzi mari la creditele bancare, motorină şi benzină scumpă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав