Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Leancă pledează pentru desecretizarea documentelor în cazul BEM, Unibank şi Banca Soсială

20 mar. 2015,, 16:15   Politică
3098 3
Лянкэ выступает за рассекречивание документов по делу банков
Foto: noi.md
Fostul premier Iurie Leancă consideră necesară desecretizarea unor documente examinate de Comisia parlamentară specială de anchetă pentru examinarea situației din sectorul financiar-bancar. Opinia a fost exprimată de fostul prim-ministru vineri, după şedinţa Comisiei.

Potrivit agenţiei "Infotag", Leancă a spus că le-a propus deputaţilor desecretizarea documentelor ce vizează acţiunile Guvernului în perioada în care a condus Executivul.

"Sînt interesat ca ţara să afle ce instituţii de stat nu şi-au îndeplinit obligaţiunile, ceea ce în consecinţă a dus la agravarea situaţiei din sectorul bancar. De asemenea, este necesar să se afle cine a luat deciziile de sustragere a banilor din Banca de Economii (ВЕМ), Unibank şi Banca Soсială", consideră ex-premierul.

Politicianul a menţionat că în condiţiile în care banii au fost transferaţi din ţară prin intermediul operaţiunilor transnaţionale, Moldova trebuie să solicite asistenţa partenerilor internaţionali.

"Avem nevoie de ajutorul experţilor internaţionali în investigarea acestei situaţii, pentru a recupera banii furaţi", a spus Leancă.

Liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, a relatat jurnaliştilor după şedinţă că situaţia din bănci s-a agravat pe parcursul ultimilor ani, iar în cazul BEM situaţia s-a acutizat după ce antreprenorul Ilan Șor a devenit posesor al activelor băncii.

"Informaţia dată a fost confirmată de fostul premier. Schema de sustragere a banilor s-a pregătit timp îndelungat şi a fost realizată după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea faţă de Parlament în vara anului 2014. Din păcate, situaţia nu este una dintre cele mai bune şi poate duce la falimentarea statului şi insolvabilitatea Guvernului", consideră deputatul.

Potrivit lui, semnarea acordului cu FMI poate salva ţara, "însă pentru aceasta este necesar de scăpat de guvernarea actuală coruptă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?