X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Transparency International cere transparență în elucidarea situației de la băncile problematice

21 mar. 2015,, 09:30   Economie
4135 1

Fot: rbc.ru

Organizația Transparency International – Moldova a solicitat autorităților Moldovei să asigure transparență în investigarea situației de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, să publice, în special, raportul companiei Kroll privind situația în cele trei bănci, precum și să desfășoare în regim deschis, în Parlament, audierea raportului Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea situației de pe piața financiară și valutară a Republicii Moldova, relatează NOI.md.

Transparency International – Moldova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația creată în sistemul bancar al Moldovei, în special la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, menționînd că stabilitatea sistemului bancar este o componentă-cheie în asigurarea securității Moldovei, a climatului investițional, asistenței financiare străine și dezvoltării economice a țării.

După cum a specificat în declarația sa Transparency International – Moldova, încrederea publicului în sistemul bancar depinde de conformarea acestuia cerințelor legale, inclusiv celor de transparență, corectitudine și responsabilitate.

Reprezentanții organizației au menționat că conștientizează sensibilitatea sistemului bancar la orice speculație privind stabilitatea acestuia, însă consideră, totuși, că lipsa de informații oficiale în elucidarea situației în cele trei bănci problematice ar putea spori suspiciunile în rîndul populației, submina fiabilitatea sistemului bancar și încrederea în guvernarea actuală, în disponibilitatea și capacitatea acesteia de a asigura supremația legii în sistemul bancar.

Transparency International – Moldova menționează că lipsa transparenței în elucidarea acestui caz, de asemenea, reduce încrederea din partea partenerilor internaționali care susțin Republica Moldova în cursul ei european.

În acest caz organizația a solicitat autorităților să anunțe public termenele de prezentare a raportului companiei Kroll privind situația în cele trei bănci problematice, precum și să-l publice integral. Ea mai insistă ca şedinţa Parlamentului la care va fi examinat raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea situației de pe piața financiară și valutară a Moldovei să fie deschisă. Transparency International – Moldova cere ca în cazul stabilirii prejudiciilor aduse statului, persoanele responsabile de managementul acestor bănci să fie trase la răspundere. În afară de aceasta, organizația aspiră la elaborarea imediată a unui pachet de acțiuni pentru consolidarea sistemului bancar, precum și solicită tragerea la răspundere a reprezentanților Băncii Naționale a Moldovei, responsabili pentru supravegherea sistemului bancar, pentru incapacitatea lor de a reacționa adecvat la situația creată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?