Cutremure stiri: 502

România nu va mai importa gaze din Rusia începând cu luna aprilie

21 mar. 2015,, 19:00   Externe
8449 9

Власти Румынии хотят отказаться от российского газа
Foto: mediafax.ro

Astfel, luna viitoare va fi prima din ultimele decenii în care populația României va consuma gaze doar din producția internă. Chiar dacă se vor mai importa gaze, acestea vor fi destinate industriei, însă în cantități foarte mici.

Pentru că există suficiente cantități de gaz pe piața internă, România nu va mai importa niciun metru cub de gaze destinate populației, de la Gazprom, începând cu următoarea lună a acestui an. Astfel, procentul de import de gaze pe piața reglementata pe care ANRE îl va aviza pentru aprilie este 0, iar următoarele luni vor fi de asemenea fără importuri, potrivit președintelui autorității, Niculae Havrileț.

„Aprilie, mai, apoi toată vara şi toamna acestui an, România va funcţiona fără gaze de import ruseşti. La această situaţie am ajuns în urma scăderii consumurilor specifice pe partea de industrie, dar şi a investiţiilor în eficienţă energetică”, spune Havrileţ.

De trei ani, pe piața reglementată a consumatorilor casnici intră un procent de doi la sută din import. Piaţa gazelor pentru fabrici este, din 1 ianuarie, liberalizată în întregime. Firmele mari îşi pot aduce gaze din import la un preţ pe care îl negociază direct cu furnizorul, fără a mai fi nevoie de coşul reglementat de către ANRE. Însă, şi aceste importuri, dacă vor fi, sunt neînsemnate cantitativ, pentru că este suficient gaz pe piaţa internă si asta pentru ca in ultimii ani consumul a scazut in urma investitiilor in eficientizarea energetica. Romania consuma anual 10-11 miliarde de mc din v care pana in 400 de milioane de mc sunt din import. Piaţa consumatorilor casnici din România trebuie liberalizată total, potrivit angajamentelor luate de statul român în faţa FMI şi UE, până în 2018. La acel moment, preţul gazelor din intern trebuie să atingă convergenţa cu piaţa. Producţia locală de gaze este asigurată, în cea mai mare parte, de Romgaz şi Petrom.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав