X 
Cutremure stiri: 506

Un pas important pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

23 mar. 2015,, 10:30   Economie
4789 3

Сделан важный шаг для строительства газопровода Унгены-Кишинев
Foto: protv.md

A fost făcut un pas important pentru realizarea proiectului de extindere a gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău, ceea ce va permite Moldovei să importe din România un volum mult mai mare de gaze naturale românești mai ieftine, relatează NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei al Moldovei, construcția gazoductului Ungheni-Chișinău a fost analizată din punctul de vedere al impactului asupra mediului. La solicitarea Ministerului Economiei a fost elaborat un proiect al Programului privind evaluarea impactului asupra mediului (EIM) „Construcţia conductei de gaz natural Ungheni-Chişinău”. Proiectul a fost finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit Ministerului, proiectul gazoductului Unigheni-Chișinău este o extensie a magistralei de interconexiune dintre România și Moldova. Noul gazoduct va fi racordat la conducta existentă Iași-Ungheni și va transporta combustibilul în capitala Moldovei, unde locuiește partea majoră a consumatorilor de gaze.

Scopul proiectului este sporirea securității energetice a țării pe calea diversificării surselor de aprovizionare cu gaze. Totodată, se preconizează că Moldova va primi din România gaze mai ieftine în comparație cu cele livrate din Rusia.

Moldova a inițiat importul de gaze mai ieftine din România la 4 martie 2015. Potrivit contractului semnat cu Compania „OMV Petrom gas”, Moldova va achiziționa în acest an de la România aproximativ 1 milion de metri cubi de gaze la prețul de 1010 lei românești (255 dolari) pentru o mie metri cubi, pe cînd prețul gazelor rusești în primul trimestru al anului curent constituie 311 dolari pentru o mie de metri cubi. Totodată, capacitățile tehnice nu permit deocamdată importarea unui volum mai mare din România. Pentru majorarea volumului de livrare este necesar ca gazoductul Iași-Ungheni să fie prelungit pînă la Chișinău, unde locuiesc circa 60 la sută din consumatorii de combustibil, precum și să se construiască două stații de pompare. Ministerul Economiei menționează că atunci cînd va fi majorat volumul de furnizare a gazelor românești în țară se va reduce și prețul la combustibil pentru consumatorii finali. Deocamdată însă, volumul gazelor românești constituie mai puțin de 0,1 la sută din volumul total al consumului.

România a declarat anterior că extinderea gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău necesită investiții de la 110 pînă la 150 de milioane de euro, în funcție de capacitatea de transport al acestuia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав