Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Mîrzenco: Din bănci s-au furat zeci de miliarde de lei, iar fermierilor nu vor să le aloce unul

27 mar. 2015,, 17:00   Societate
4567 1
Мырзенко : Из банков украли десятки миллиардов леев, а фермерам не хотят выделить один
Foto: dosug.md
Producătorii agricoli din Republica Moldova au demarat vineri acțiuni pașnice de protest, deoarece autoritățile nu le-au satisfăcut cerințele. Guvernanții nu înțeleg complexitatea problemelor agricultorilor, au uitat despre promisiunile electorale făcute și în acest moment dificil pentru fermieri nu doresc să majoreze subvențiile în agricultură pînă la 1,2 miliarde de lei, cu toate că din bănci au fost furate zeci de miliarde de lei. Declarația aparține președintelui Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, care a comentat acțiunile de protest începute de fermieri, informează NOI.md.

Potrivit lui Mîrzenco, în cadrul campaniei electorale reprezentanții actualelor partide de la guvernare mergeau prin sate, „îi pupau pe toți”, promiteau susținere serioasă agriculturii, fonduri europene, majorarea subvențiilor, combustibil mai ieftin, iar acum au uitat de toate acestea și nu vor să rezolve problemele agricultorilor.

„Fermierii sînt nemulțumiți de asemenea atitudine nesinceră față de popor din partea politicienilor, ei au pierdut încrederea față de autorități și au ieșit la acțiuni de protest, deoarece s-au convins că solicitările lor nu ajung la urechile funcționarilor. În cadrul întrevederilor ei ascultă, dar nu aud. După întîlnirile cu reprezentanții Guvernului se creează impresia că nici premierul, nici miniștrii nu înțeleg cît de serioase sînt problemele din această ramură. Dacă nu vom întreprinde așa măsuri ca acțiuni pașnice de protest, ei nici nu vor înțelege nimic. Vom continua să ne apărăm drepturile, să cerem o susținere corespunzătoare a agriculturii, unde este antrenată mai bine din jumătatea populația țării”, a spus Vasile Mîrzenco.

Președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova a menționat că după furtul a zeci de miliarde de lei din bănci și deprecierea bruscă a leului, au crescut semnificativ prețurile la semințe, fertilizanți, combustibil și alte materiale, în timp ce prețurile la producția agricolă în acest an ar putea crește nesemnificativ, doar cu 10-20%.

Vasile Mîrzenco a amintit că fermierii ar putea beneficia de combustibil mai ieftin, dacă ar fi modificată Legea privind piaţa produselor petroliere și metodologia de formare a prețurilor la produsele petroliere, însă proiectul de lege respectiv deja de 2,5 ani se „prăfuiește” la Guvern. „Aprobarea acestui document este blocată de cei care au furat banii din bănci, de cei care controlează importul în masă, de cei care controlează resursele energetice”, a declarat Vasile Mîrzenco.

Președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova a subliniat că fermierii de mai mulți ani solicită autorităților să adopte legea privind subvenționarea în agricultură, care ar prevedea un anumit procent pentru subvenții din PIB-ul țării și din volumul producției agricole. În acest caz agricultorii nu vor mai trebui de fiecare dată să solicite autorităților surse suplimentare pentru susținerea ramurii cheie a economiei țării.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?