Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

La Curtea de Apel Chişinău a fost creat un colegiu pentru insolvabilitate

1 apr. 2015,, 09:30   Societate
4107 0

Foto: noi.md

La Curtea de Apel Chişinău (CAC) a fost creat Colegiul pentru insolvabilitatea agenţilor economici. Propunerea aparţine preşedintelui CAC, Ion Pleşca, şi a fost aprobată prin voturile majorităţii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la şedinţa de marţi.

Membrul CSM Teo Cîrnaţ a relatat agenţiei "Infotag" că acum toate dosarele la acest subiect vor fi examinate doar de trei judecători ai instanţei – Serghei Arnaut, Boris Bîtca şi Eugen Clima.

"Nu am fost de acord cu opinia colegilor şi am o poziţie sceptică faţă de nivelul de pregătire a specialiştilor din colegiu. Voi aminti că doi dintre ei au fost magistraţi ai Judecătoriei Comerciale de circumscripţie, desfiinţat din cauza scandalurilor de corupţie. Prerogativa formării colegiilor specializate ale instanţelor aparţine preşedintelui. Deşi nu neg necesitatea evidentă, pentru ca judecătorii să se specializeze într-o anumită categorie de dosare", a explicat el.

CSM a acceptat demisia magistratului din Judecătoria raionului Străşeni Grigore Botnari, numit în funcţie cu doar patru luni în urmă. Judecătorul şi-a argumentat emisia prin "volumul mare de lucru".

CSM nu a reuşit să ia o decizie în privinţa demisiei magistratului din Judecătoria Centru, Ion Busuioc, acuzat de cauzarea unui accident rutier soldat cu un mort.

"Preşedintele Nicolae Timofti a anunţat printr-o scrisoare CSM despre necesitatea de a-l demite pe Busuioc în baza unui articol, pentru ca cel din urmă să nu poată pretinde plăţile cuvenite unui judecător. Magistratului i-a fost propus să plece din proprie dorinţă, dar Busuioc nu acceptă. CSM, conform legii, poate doar recomanda demisia judecătorului, dar decizia finală aparţine preşedintelui. Soarta lui Busuioc se va decide la următoarea şedinţă a CSM", a explicat sursa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?