Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Clark: Ofensiva rusă va începe după Paşti

1 apr. 2015,, 15:40   Externe
25697 30

Foto: infobiz.md

Ofensiva forțelor ruse in estul Ucrainei este posibilă după Paști, dar înainte de 9 mai (ziua Victoriei în Rusia), a declarat generalul american Wesley Clark, fost comandant al forțelor NATO în Europa, în timpul discursului său la Atlantic Council, relateazăzn.ua.

„Se pare că refacerea unui conflict pe scara larga este inevitabilă, și sper că SUA vor lua toate măsurile necesare pentru a preveni acest lucru” – a spus el.

Potrivit generalului, acordul de la Minsk lucreaza slab, pentru că armele grele nu au fost retrase, ci ascunse în imediata apropiere de linia de conflict, iar Rusia continuă să livreze arme si munitie.

Potrivit lui Clark, analiza diferiților factori sugerează că „un nou atac al forțelor ruse este așteptat după sărbătorile de Paști, dar pînă pe 9 mai”.
„Probabil că, dacă aliații vor decide să nu boicoteze festivitățile (parada militara de pe 9 mai), care are o importanta esențială pentru președintelе Putin, el va mai aștepta (cu atacul)”, – a spus Clark.

În opinia sa, este nevoie ca Ucraina acum sa fie ajutata cu arme, sa fie gata atunci cand incepe ofensiva rusa.

„Nu va fi o provocare, livrarile de arme vor avea efect stabilizator (prin intarirea apararii -n.r.), iar noi trebuie să o facem acum”, – a spus generalul.

Cu toate acestea, el a avertizat că ar fi o greșeală să presupunem că apetitul lui Putin va fi limitat doar la Ucraina, și a spus despre posibilitatea unui atac asupra țărilor baltice și Poloniei.

Generalul a comparat războiul din Ucraina cu războiul din Balcani în anii 1990.

„Avem în Ucraina același model de acțiune, la fel ca în Balcani și chiar mai mult… Putem aminti invazia în Polonia în 1939, in urma Pactului Ribbentrop-Molotov. Acțiunile Rusiei în Crimeea și Donbas ne reamintesc acțiunile Uniunii Sovietice cînd a ocupat estul Poloniei” – a mai spus Wesley Clark.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?