X 
Cutremure stiri: 506

Japonia ajută Moldova să îmbunătățească serviciile medicale

3 apr. 2015,, 10:30   Societate
4280 1

Foto: knews.kg

La Spitalul Clinic Republican (SCR) joi a fost finalizată prima etapă a pregătirii personalului medical pentru lucru cu utilaj medical de ultimă generaţie. Reprezentanţii companiilor producătoare au desfăşurat traininguri de trei zile pentru 250 de medici tineri în cadrul Proiectului de îmbunătăţire a serviciilor medicale în Republica Moldova, finanţat de Agenţia pentru Cooperare Internaţională a Japoniei (JICA).

Coordonatorul proiectului, Dorin Rotaru, a relatat pentru "Infotag" că în cadrul proiectului 16 instituţii medicale din Moldova vor fi dotate cu echipament medical modern japonez şi european în sumă de peste 6 miliarde de yeni ($49,9 mil.). Proiectul cuprinde 11 centre de sănătate publică, atît din raioane, cît şi din capitală, precum şi SCR, Spitalul Municipal "Sfînta Treime", Centrul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgenţă şi Institutul Oncologic.

Potrivit vicedirectorului medical al SCR, Sergiu Popa, o parte din echipamentul medical, în sumă de 1,26 miliarde de yeni ($10,5 mil.), va fi dat în exploatare la 15 aprilie, în noul bloc chirurgical al spitalului. Iar în mai se planifică desfăşurarea operaţiilor comune ale medicilor moldoveni şi japonezi.

Pînă pe 1 iulie 2014 Japonia a acordat Moldovei, inclusiv pe linia JICA ajutor financiar nerambursabil de $92,8 milioane pentru dezvoltarea agriculturii, sănătăţii, culturii, ştiinţei, educaţiei, securităţii şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав