Cutremure stiri: 502

Soros: Ucraina este mai importantă pentru UE decît Grecia

6 apr. 2015,, 14:45   Externe
4297 5

Foto: nr2.ru

Miliardarul american George Soros a cerut Uniunii Europene sa nu priveasca Ucraina drept o a doua Grecia. In opinia omului de afaceri, o astfel de abordare este gresita si menita sa conduca la rezultate dezastruoase.

In urmatoarele cateva luni se va decide viitoarea configuraie a Uniunii Europene, care va depinde de evolutia evenimentelor din Ucraina. "Rusia lui Vladimir Putin este un agresor, iar Ucraina apara aceleasi principii si valori pe care se bazeaza Uniunea Europeana", scrie Soros intr-un articol pentru publicatia germana Die Welt, citat de incomemagazine.ro.

In opinia lui Soros, Europa priveste Ucraina ca pe o a doua Grecie, dar aceasta politica este gresita si cu rezultate deplorabile. "Putin nu doreste o victorie militara asupra Ucrainei, cu anexarea unei parti a tarii. El vrea o criza financiara si politica, in stare sa destabilizeze Ucraina si pentru care nu va fi tras la raspundere", a explicat miliardarul american.

In timp ce Europa arunca Ucrainei "bucatele mici" care sa o ajute sa supravietuiasca la limita, asa cum procedeaza in cazul Greciei, "Putin obtine toate avantajele, luand-o inaintea tuturor si alegand intre razboiul hibrid si pacea hibrida", este de parere Soros. In aceste conditii, scrie omul de afaceri, Ucraina si aliatii ei nu reusesc decat sa reactioneze, in timp ce situatia din Ucraina se degradeaza tot mai rapid, dificultatile economice aducand deja tara in pragul saraciei.

Soros considera posibil scenariul conform caruia Putin isi atinge principalul scop: rezistenta din Ucraina va scadea treptat, iar Europa va fi invadata de un val de refugiat, cel putin doua milioane de oameni. Prietenii europeni ai Rusiei vor asigura, ulterior, anularea sanctiunilor occidentale impose Kremlinului dupa anexarea Crimeei. Asta va insemna, de fapt, sfarsitul UE ca putere mondiala politica, atrage atentia George Soros.

Pentru a evita un astfel de viitor, Ucraina trebuie sustinuta cu toate mijloacele, "pana la implicarea directa intr-o confruntare militara directa cu Rusia". Europa nu trebuie sa se teama nici de un nou razboi rece: Rusia il va pierde la fel ca, odinioara, Uniunea Sovietica", anticipeaza miliadarul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав