X 
Cutremure stiri: 505

Refugiaţii transnistreni: Dorin, unde sînt 17 milioane de lei?

6 apr. 2015,, 16:45   Societate
4390 2
Foto: infotag.md
Refugiaţii transnistreni care au beneficiat de locuinţe sociale au depistat o diferenţă de 17 milioane de lei între costul din documente şi cel real al casei construite pentru ei.

Preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni, Anatol Bîzgu, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că, potrivit primarului Dorin Chirtoacă, construcţia casei din strada Milescu Spătaru a costat 60 de milioane de lei, obţinuți cu titlu de credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB).

„Am verificat. Conform documentelor, s-au cheltuit puţin peste 43 de milioane de lei. Unde sînt alte 17 milioane? Cine le va stinge, Primăria sau locatarii?”, a întrebat Bîzgu.

El a menţionat că "au fost multe litigii, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, multe dintre care refugiaţii le-au cîştigat, dar Primăria refuză să execute deciziile".

"Ne-am adresat la Centrul Naţional Anticorupţie cu solicitarea de a face lumină în maşinaţiile financiare şi furturile în proporţii deosebit de mari", a adăugat preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni.

El speră că "organele de drept vor clarifica maşinaţiile şi în curînd vor prezenta rezultatele anchetei".

Potrivit lui Bîzgu, "refugiaţii nu intenţionează să achite suplimentar, odată ce se fură milioane".

"Pe 15 aprilie va avea loc o nouă şedinţă de judecată. Sper că decizia va fi în favoarea refugiaţilor. Dar dacă Primăria va refuza să o îndeplinească şi pe aceasta, atunci protestele de durată vor fi reluate, în pofida faptului că data trecută, împotriva lor a fost deschis un dosar administrativ şi li s-a aplicat o amendă de 2 mii de lei", a spus el.

Bîzgu a menţionat că "participanţii la conflictul transnistrean şi refugiaţii intenţionează să lupte pînă la sfîrşit şi nu vor permite ca cineva să-şi facă avere pe seama celor care au suferit în urma evenimentelor din 1992".

În cadrul proiectului de construcţie a locuinţelor pentru nevoiaşi, în valoare totală de 7,6 milioane de lei, dintre care 64% au fost acordate de CEB, iar 36% o constituie contribuţia Guvernului, au fost construite două blocuri de locuit în Chişinău, pe strada Liviu Deleanu, de 69 de apartamente, şi pe strada Milescu Spătaru, de 80 de apartamente. Mijloacele au fost acordate de Bancă cu o dobîndă de 1% şi o perioadă de graţie de cinci ani, cu condiţia de a nu permite privatizarea apartamentelor pînă cînd creditul nu va fi stins.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав