Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

A fost publicată hotărîrea Parlamentului privind situația de la BEM, „Banca Socială” și „Unibank”

9 apr. 2015,, 10:35   Economie
4036 1
Обнародовано решение парламента по cитуации в BEM, Banca Socială и Unibank-е
Foto: basarabia.md
Au fost publicate deciziile Parlamentului Republicii Moldova luate în urma audierilor în regim închis a raportului Comisiei de anchetă privind elucidarea situaţiei de pe piaţa financiară şi valutară a Republicii Moldova, măsurile întreprinse pentru stabilizarea cursului de schimb al leului moldovenesc în raport cu valutele internaţionale şi privind situaţia de la „Banca de Economii”, „Banca Socială” şi „Unibank”, informează NOI.md.

Documentul publicat în „Monitorul Oficial” prevede măsuri pe care urmează să le întreprindă Guvernul în comun cu Banca Națională a Moldovei (BNM), Consiliul Concurenței, Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție (CAN), Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

În particular, Guvernul urmează să aprobe un plan concret de măsuri referitor la situaţia de la „Banca de Economii” şi să întreprindă toate măsurile legale disponibile pentru menţinerea funcţionalităţii acesteia. Totodată, Guvernul în cooperare cu BNM va iniţia modificarea legislaţiei bancare în vederea perfecţionării cadrului de reglementare şi supraveghere în conformitate cu principiile „Basel III”; în termen de 15 zile, va propune Parlamentului spre examinare iniţiativa cu privire la modificarea legislaţiei bancare în vederea fortificării responsabilităţii BNM prin instituirea Consiliului de supraveghere; va asigura perfecţionarea cadrului legal prin introducerea răspunderii materiale pentru evaluarea neobiectivă sau neprofesionistă a bunurilor gajate, precum şi pentru neasigurarea integrităţii şi valorii bunurilor gajate, în vederea recuperării daunelor survenite.

În afară de aceasta, Guvernul şi alte autorităţi publice, în termen de 10 zile, urmează să asigure desecretizarea materialelor care au stat la baza anchetei parlamentare, în partea ce ţine de conţinutul raportului comisiei de anchetă, conform procedurilor legale. După desecretizarea materialelor care au stat la baza anchetei parlamentare, preşedintele Parlamentului va decide, în conformitate cu legislaţia în vigoare, desecretizarea raportului comisiei de anchetă.

Totodată, Guvernul în termen de 30 de zile va evalua gradul de responsabilitate a factorilor de decizie antrenaţi în procesul de gestiune a activelor „Băncii de Economii” în perioada 2010–2014 şi va propune măsuri disciplinare, inclusiv destituirea din funcţii. BNM urmează să îmbunătăţească procesul de supraveghere bancară privind raportarea tranzacţiilor financiare şi să înăsprească disciplina de urmărire a executării prescripţiilor. BNM va continua, de asemenea, investigarea situaţiei în băncile asupra cărora s-a instituit administrare specială, cu antrenarea unei companii internaţionale de profil, pentru identificarea tuturor circumstanţelor care au dus la agravarea situaţiei financiare a instituţiilor respective, precum şi pentru stabilirea trasabilităţii mijloacelor financiare care se presupune că au fost sustrase, în scopul recuperării prejudiciilor cauzate.

Consiliul Concurenţei urmează să examineze dinamica pieţei valutare în perioada de referinţă pentru identificarea posibilelor acţiuni concertate care au dus la deprecierea leului şi să întreprindă măsurile necesare conform legislaţiei. Procuratura Generală şi CAN vor pune sub control special examinarea cauzelor penale pornite şi vor informa Parlamentul, în şedinţă plenară, în termen de cel mult 3 luni, despre acţiunile întreprinse.

Totodată, Procuratura Generală, SIS-ul și alte autorităţi responsabile urmează să întreprindă toate măsurile necesare în vederea identificării şi tragerii la răspundere conform legii a persoanelor care au făcut declaraţii publice intenţionat şi au săvîrşit alte acţiuni care au dus la divulgarea informaţiilor ce conţin secrete de stat sau comerciale ori la destabilizarea situaţiei financiar-bancare din ţară.

Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului va constitui o subcomisie permanentă pentru exercitarea supravegherii şi controlului domeniului financiar-bancar. În același timp, preşedintele Parlamentului va iniţia procedura de destituire din funcţie a viceguvernatorului BNM responsabil de supravegherea bancară în perioada de referinţă, precum şi cea de revocare din funcţie a preşedintelui Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

Raportul comisiei de anchetă va fi remis Guvernului, Băncii Naţionale a Moldovei, Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Centrului Naţional Anticorupţie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?