X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

10 lucruri din Marea Britanie care o fac cu adevărat mare (FOTO)

10 apr. 2015,, 10:20   Societate
7272 0

La rubrica „Europa care ne inspiră”, realizată în parteneriat cu portalul www.stiripozitive.eu, vă propunem să aflaţi care sînt cele zece lucruri din Marea Britanie, ce ar putea inspira și Republica Moldova și oamenii ei.

ANA-MARIA VASILACHE-VERDEȘ, jurnalistă, s-a aflat mai mult timp în Anglia

POLITEȚURILE: Într-un oraş aglomerat, precum Londra, te vei ciocni mai des de cuvintele „sorry”, „excuse me” sau „pardon me” decît nemijlocit de trecători. Chiar dacă nu le vei răspunde la „hello”, îți vor dori un „nice day”. Nota culminantă a „falsei politeți” a fost atinsă într-un magazin, eu aşteptînd să achit cumpărăturile. Cînd mi s-au întîlnit privirile cu cele ale vînzătorului acesta, binevoitor și senin, mi-a mulțumit pentru că am aşteptat în rînd. Simt că este ceva mai mult decît respect, amabilitate şi bună-creștere. Se pare că au un secret păstrat cu strictețe de zeci de ostaşi, ca să nu-l afle cei din Moldova, altfel nu-mi pot explica de ce nu-l știe nici o vînzătoare de la noi.

CAPACITATEA DE A CONSERVA TRECUTUL: Izolați pe o insulă nordică, cei din Marea Britanie au reuşit să păstreze intactă istoria fiecărei cărămizi. Însă trecutul lor nu este doar clădirile, catedralele sau castelele conservate secole la rînd, nici tradițiile respectate pînă în cele mai mici detalii chiar de regină. Sînt şoferii de cab-uri (taxiurile londoneze) ce își lasă meseria ca moștenire feciorilor și care povestesc cu multă dragoste și cunoștințe despre orașul lor, dar poate fi și inscripția gravată pe masa unui pub din oraş sau limba engleză – engleza pe care o adoră… Trecutul lor este ascuns cu grijă în detalii.

CULTURA PREZENTULUI: Trecutul nu-i împiedică pe englezi să evolueze. Am văzut cît de interesante pot fi expozițiile de artă contemporană, am înțepenit de emoție la concertele de muzică simfonică, am admirat pe furiş eleganța bărbaților şi culorile îndrăznețe purtate pe stradă de doamne. Britanicii îşi respectă trecutul, dar în aceeaşi măsură investesc în cultura prezentului.

REGATUL TRADIȚIILOR NEOBIŞNUITE (DEOCHEATE): Pe lîngă importanța Palatului Buckingham şi forma futuristă a clădirii Gherkin, englezii acordă o atenție maximă celor mai neobişnuite tradiții. „Ceremonia ceaiului” de după amiază, numărul impunător de cluburi deschise doar pentru gentlemeni, întîlnirile săptămînale ale reginei cu prim-ministrul țării, în cadrul cărora Majestatea Sa este informată despre activitatea Guvernului şi a Parlamentului, reguli în pub-uri, dress coduri la ocazii speciale sau respectarea strictă a etichetei în înalta societate – toate acestea fac și ele parte din viața cotidiană modernă.

O ALTFEL DE LIBERTATE: Acasă, îmi imaginam că sînt o rebelă atunci cînd, îmbrăcînd ceva neobişnuit, înfruntam privirile nemulțumite ale trecătorilor, sau atunci cînd încercam să demonstrez că părerea mea are dreptul la existență. În Marea Britanie a fost o revelație să conştientizez că libertatea nu înseamnă neapărat luptă. Poți fi liber pur şi simplu. Stilul tău vestimentar nu trebuie să corespundă gustului celui care aşteaptă să treacă zebra alături de tine, iar părerea ta poate stîrni admirație doar pentru că nu seamănă cu altele. Libertățile noastre își încrucișează săbiile, probabil, pentru că avem o țară mică. Sau poate că libertatea unora e mai mare decît libertatea altora?

SPAȚIUL PERSONAL: Am putea spune că noțiunea de „privacy” este inventată de englezi. Spațiul personal şi respectarea acestuia este extrem de important în Marea Britanie. O insulă populată de alte insule. Un arhipelag format din confidențialitate, intimitate şi mister. În contrast cu ospitalitatea celor din Moldova. Englezii păstrează o distanță amabilă, iar întrebările personale sînt considerate tabu. Unii i-ar putea considera neprietenoşi, reci şi rezervați, însă acest lucru defineşte doar faptul că sînt persoane educate astfel, încît să le ofere celor din jur confort psihologic şi o minunată senzație de calm.

CIUDĂȚENII ABSOLUT NORMALE: Originalitatea englezilor nu are margini. Orice poate deveni un joc al fanteziei – de la instalația creată din sute de maci din ceramică, plasată în aer liber, pînă la nori transformați în abajur la Festivalul design-ului. Poți întîlni combinații trăsnite purtate cu îndrăzneală (ciorapi cu buline şi sacou din catifea) sau să admiri nişte mustăți gen Salvador Dali. Chiar dacă metroul londonez e cel mai vechi din lume, stațiile lui sînt foarte colorate, iar pe străzi poți călători cu faimoasele autobuse roşii cu două etaje. „Ei, am mai văzut eu pisici fără rînjet, dar rînjet fără pisică! În viața mea nu am mai dat peste asemenea ciudățenie”, spunea și Alice în Țara Minunilor…

SOARE CU UMBRELĂ: Dacă nu-ți place vremea în Marea Britanie, aşteaptă doar un minut și apare soarele. Pînă şi ploaia a devenit celebră – o fi ea imprevizibilă, însă Londra nu se lasă uşor inundată de tristețe. Contrastul și surpriza te cuprind atunci cînd decizi să te ascunzi de stropi. În incinta unei clădiri de epocă ai putea descoperi o cafenea ultimul răcnet, iar după o uşă neon se ascunde un decor din secolul 18, bunăoară. Capacitatea britanicilor de a se adapta circumstanțelor este demnă de urmat şi de cei din Moldova.

TUFIŞ OR NOT TO FISH?: Picnic la prînz, lecturi într-un şezlong, plimbări fără de sfîrşit sau conversații serioase în compania unor lebede şi veverițe – ai de unde alege. În funcție de dispoziție, poți îmbrățişa iarba unui parc, te poți ascunde după tufişuri plantate pe acoperişul unei clădiri moderne sau poți cerceta miile de soiuri de trandafiri multicolori într-una din grădinile reginei. Felul minuțios al englezilor de a-şi îngriji grădinile te poate lăsa fără cuvinte. Iar secretul este simplu de tot – tunzi iarba în fiecare zi, timp de sute de ani.

BUNICII: Peste tot în lume bunicii vor fi la fel de simpatici, iubitori şi grijulii. Vor oferi pe ascuns un „baby carrot” (baby morcov) nepoatei în timpul spectacolului sau vor savura împreună cu nepotul un „cupcake” (prăjitură mică) în parc. Însă bunicii englezi mai merg la cină înainte de concert, îmbrăcați la patru ace, ca la prima întîlnire. Se plimbă ținîndu-se de mînă prin parc şi vin în blugi la concertele rock. Şi fie că este vorba de un recital de muzică Queen, fie de un show energizant al interpretului Jack White, vor îngîna voioşi melodiile.

INSERT

Nu cred în dragoste la prima vedere, Universul însă este de altă părere… Rima nu a fost intenţionat gîndită și nici emoţiile nu s-au sinchisit să ţîşnească pe străzi. Şi nu le-am mai regăsit niciodată…”, mărturisește Ana-Maria Vasilache-Verdeș. „Resemnată, le-am lăsat în Marea Britanie, în schimbul a zece lucruri”, mărturisește tînăra recent revenită acasă…

Articol publicat în suplimentul Obiectiv European, editat de Asociaţia Presei Independente. Alte articole la tema integrării europene le puteţi citi la adresa api.md.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

Legendă:

Foto: Trecutul lor este ascuns cu grijă în detalii. Foto: arhiva personală

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?