Cutremure stiri: 502

O sursă din cadrul conducerii RM: Nu trebuie să confundăm recunoașterea unei părți în procesul de negocieri cu recunoașterea RMN

10 apr. 2015,, 11:30   Politică
2762 4
Источник в руководстве РМ: Не надо путать признание стороны в переговорном процессе с признанием ПМР
Foto: tiras.ru
„De la începutul procesului de reglementare și pînă în prezent, la cele mai diverse niveluri, începînd de la președinte și pînă la experți, au fost semnate peste 200 de documente cu partea transnistreană”, a relatat pentru NOI.md o sursă din cadrul conducerii RM, care e la curent cu mersul procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi care a insistat să-și păstreze anonimatul.

Potrivit ei, nimeni și niciodată nu a ridicat în această situație întrebarea privind recunoașterea RMN. „Acestea sînt chestiuni de reglementare a conflictului și nu relații bilaterale”, a explicat interlocutorul NOI.md, comentînd semnarea de către Chiril Gaburici și Evgheni Șevciuk a Protocolului de Acord în domeniul AORC (Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule), preconizată pentru 10 aprilie.

Funcționarul a precizat că toate documentele semnate de reprezentanții Moldovei și cei ai părții transnistrene sînt orientate spre soluționarea unor probleme concrete, ce țin de interesele cetățenilor RM de pe ambele maluri ale Nistrului. Toate documentele de acest gen au fost semnate în cadrul procesului de reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

„Pentru reglementare este nevoie de comunicare cu partea opusă – este o regulă normală, – a menționat sursa citată. – În momentul de față a apărut problema ce ține de asigurarea auto, care ar putea afecta interesele tuturor cetățenilor Moldovei. Noi ne-am pregătit pentru negocieri, am efectuat identificarea și coordonarea căilor de soluționare. Acum această decizie este semnată la un nivel înalt, pentru a lansa procesul din ambele părți. În cazul dat nu poate fi nici o discuție despre recunoașterea RMN. Noi nu stopăm aici procesul de reglementare a conflictului. Doar ne mișcăm înainte”.

Interlocutorul NOI.md a mai menționat că administrația de la Tiraspol nu este percepută drept reprezentanți ai Republicii Moldovenești Nistrene, ci este recunoscută și acceptată în calitate de o parte la procesul de negocieri pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean. Potrivit funcționarului, la momentul de față Evgheni Șevciuk are posibilitatea să dispună lansarea procesului de interacțiune între asiguratorii din partea transnistreană.

„Soluționarea acestei probleme va permite să scoatem de pe umerii cetățenilor eventuala povară a dublei asigurări. Este imposibil de susținut negocierile, necesitatea cărora sper că nu o contestă nimeni, fără recunoașterea oricărui statut al omologului dumneavoastră. Dar, sigur, nu poate fi nici vorbă despre recunoașterea RMN”, a specificat sursa citată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав