X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

The Wall Street Journal: Următoarea ţintă a Rusiei este Moldova

14 apr. 2015,, 14:30   Societate
6385 18
Foto: obiectiv.info
Ziarul american de autoritate The Wall Street Journal consideră că, "anexînd Crimeea şi acaparînd întreprinderile din estul Ucrainei, Vladimir Putin acum a pus ochiul pe teritoriile dintre Marea Baltică şi cea Neagră, pe care Moscova le consideră teritoriile legale ale imperiului său". Publicaţia scrie că liderul de la Kremlin, în particular, "trimite Moldovei un semnal de avertisment, solicitînd ca ea să renunţe la planurile de integrare cu Vestul", notează agenţia "Infotag".

„Joi forţele armate ruseşti au desfăşurat exerciţii militare alături de Moldova, pe care Kremlinul încearcă să o intimideze. Potrivit datelor agenţiilor informaţionale din Rusia, la exerciţiile din regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, populată de ruşi etnici, au participat 400 de militari ruşi. Ei au produs 100 de mii de focuri", se menționează în articol.

Autorii acestuia accentuează că, "suferind de dominanţa politicienilor corupţi şi problemelor legate de structura parlamentară complicată, Moldova continuă să fie una dintre cele mai sărace ţări din Europa".

"Dar, în pofida acestui fapt, majoritatea alegătorilor moldoveni, în cadrul ultimelor trei campanii electorale au votat pentru partide liberale prooccidentale. Actualul prim-ministru, Chiril Gaburici, aprobat în funcţie în februarie, este un businessman prooccidental, care aspiră la fortificarea relaţiilor cu Uniunea Europeană", specifică publicaţia.

Ziarul aminteşte că "Moscova deja a pedepsit Moldova pentru aspiraţia de a stabili relaţii mai strînse cu Occidentul, interzicînd importul de vinuri moldoveneşti în 2013 şi de fructe în 2014. Și de fiecare dată acest lucru s-a întîmplat în baza unor motive inventate, legate de "încălcarea normelor sanitare", şi de fiecare dată – în ajunul întrevederii liderilor Moldovei şi UE şi semnarea acordurilor".

Ziarul consideră că actualele exerciţii ruseşti "au un scop aparte – de a crea impresia că Putin poate lua decizii şi mai decisive pentru a supune Moldova".

"Ar fi bine să sperăm că Occidentul va reacţiona la aceste acţiuni mult mai dur decît a reacţionat pînă în prezent la evenimentele din Ucraina", menţionează The Wall Street Journal, recunoscînd că "nu mizează pe aceasta".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?