Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Guvernul a desecretizat hotărîrea privind alocarea a 9,5 miliarde de lei băncilor problematice

15 apr. 2015,, 13:30   Economie
3959 2
Правительство рассекретило решение о выделении 9,5 млрд. леев проблемным банкам
Foto: basarabia.md
Guvernul Moldovei a desecretizat și publicat în Monitorul Oficial hotărîrea sa privind alocarea băncilor problematice a creditelor urgente în valoare de 9,5 miliarde de lei care, potrivit mass-mediei, le-au obținut ulterior Banca de Economii, Banca Socială și Unibak, în care Banca Națională a Moldovei a introdus administrare specială la finele anului trecut, relatează NOI.md.

Hotărîrea cu privire la asigurarea stabilităţii macroeconomice în contextul conjuncturii regionale a fost adoptată la 13 noiembrie 2014. Documentul permite Băncii Naționale a Moldovei să aloce băncilor problematice credite urgente în valoare totală de 9,5 miliarde de lei pentru asigurarea stabilității sistemului financiar. Aceste mijloace au fost destinate, în special, restituirii mijloacelor persoanelor fizice, băncilor rezidente, instituțiilor financiare internaționale, instituțiilor publice, întreprinderilor cu cota statului de cel puțin 25 la sută etc.

Propunerea privind alocarea creditului urgent a fost lansată de Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară. Documentul stipula că Ministerul Finanțelor va acorda în numele statului garanții de stat pentru creditul urgent sub forma titlurilor de valoare de stat pe un termen de 4 luni.

Hotărîrea Guvernului prevedea, de asemenea, crearea unei comisii speciale pentru analiza soldurilor conturilor persoanelor fizice și juridice cu capital privat, deschise la băncile care au beneficiat de credite urgente. În componența comisiei urmau să fie incluși reprezentanții Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale a Moldovei, Ministerului Economiei, MAI, SIS, Centrului Național Anticorupție.

Potrivit presei, credite urgente au obținut Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, în care Banca Națională a Moldovei a instituit la 27 și noiembrie și, respectiv, la 30 decembrie administrare specială.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?