X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Stratfor: în NATO s-a conturat o sciziune profundă

16 apr. 2015,, 16:20   Externe
4337 5

Foto: natocouncil.ca

Criza ucraineană a băgat zîzanie între țările-membre ale NATO: statele europene occidentale tind spre escaladarea conflictului și restabilirea relațiilor economice cu Moscova, în timp ce țările din Europa de Est își măresc cheltuielile militare, fiindu-le teamă de pretinsa agresiune a Rusiei și, cu timpul, această sciziune se agravează scrie Stratfor, companie americană de cercetare și analiză, citată de RIA Novosti.

Astfel, articolul spune că "chiar și în NATO, unele țări prezintă în mod deliberat o poziție conciliantă față de ostilitățile din Ucraina. Acest decalaj a accentuat sciziunea politică între membrii NATO cu privire la strategia față de Rusia".

Autorii articolului aduc drept confirmare a disensiunilor apărute în NATO poziția lui Christophe Homar, șeful serviciului de spionaj militar, care a declarat că el nu confirmă faptul că Rusia ar fi creat o infrastructură pentru invazia militară în Ucraina, precum și declarația ministrului de externe al RFG, Frank-Walter Șteinmeier, precum că în procesul evacuării armamentului de pe linia confruntărilor din estul Ucrainei a fost obținut un anumit progres.

Statele Europei de Vest tind spre escaladarea conflictului și normalizarea relațiilor economice cu Moscova, în timp ce statele Europei de Est membre ale NATO declară că sînt amenințate de agresiunea rusească și solicită „ sporirea capacității de apărare de-a lungul graniței de est a alianței”.

Anume astfel motivează autorii articolului reducerea bugetelor militare în țările Europei de Vest și sporirea bugetelor respective în cele din Est.

Totodată, din aceeași cauză, SUA a ales Polonia și Romînia ca direcție prioritară a acțiunilor de securizare.

În articol se mai spune că Rusia reacționează rezervat la apariția militarilor americani în Ucraina, deoarece „este interesată în soluționarea conflictului”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?