Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Ștanski: Ucraina strînge la gîtul economiei transnistrene ștreangul blocadei

17 apr. 2015,, 15:30   Politică
6932 15
Штански: Украина «закручивает на шее приднестровской экономики блокадную удавку»
Foto: noi.md
„Un șir întreg de acțiuni din partea Ucrainei față de Transnistria au un caracter neprietenos tot mai pronunțat”, a declarat ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ștanski, în cadrul unui interviu oferit agenției informaționale „Novosti Pridnestrovia”. Ștanski menționează că poziția Ucrainei „pune sub lovitură o sută de mii de cetățeni ai Ucrainei care locuiesc permanent în Transnistria”, relatează NOI.md.

Enumerînd acțiunile Ucrainei, pe care partea transnistreană le-a calificat drept neprietenoase, Nina Ștanski a specificat acumularea de forțe armate în apropierea segmentului transnistrean al frontierei de stat între Moldova și Ucraina, delimitarea libertății circulației locuitorilor Transnistriei care dețin cetățenia rusă, închiderea unui șir de puncte vamale pentru mărfurile transnistrene, precum și interdicția de introducere în RMN a mărfurilor supuse accizelor.

„Indiscutabil, acest lucru complică relațiile dintre țările noastre și cooperarea la nivel diplomatic”, consideră Nina Ștnski.

Șefa diplomației transnistrene a menționat, de asemenea, retorica agresivă, care, în opinia ei, a trecut de la reprezentanții mass-mediei la persoanele oficiale ucrainene: „S-a ajuns la aceea că reprezentantul plenipotențiar al Ucrainei în procesul de negocieri în formatul „5+2”, Andrei Veselovski, care recent mă îndemna să nu acord importanță deosebită declarațiilor isterice în mass-media ucraineană despre Transnistria în calitate de o oarecare amenințare pentru Ucraina și ne-a dat oficial asigurări în cadrul întrevederilor de la Tiraspol că Kievul oficial nu examinează Transnistria în calitate de amenințare pentru securitatea sa, brusc face pe paginile unei ediții informațional-analitice ucrainene, cu o antipatie vădită și neacoperită cu procedee diplomatice, concluzii nu doar despre „amenințările transnistrene”, ci și înaintează un șir de acuzații”.

Nina Ștanski a concluzionat că poziția Ucrainei în mod tot mai serios o îndepărtează de statutul de țară garantă în reglementarea transnistreană. Ștanski consideră că partea ucraineană „susține în mod deschis una dintre părțile conflictului și strînge la gîtul economiei transnistrene ștreangul blocadei”.

Totodată, ministrul de externe transnistrean face referire la faptul că Ucraina a semnat și și-a asumat angajamentul de garant al Memorandumului cu privire la principiile normalizării relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria, încheiat la Moscova în 1997, „care a fixat dreptul Transnistriei la relații economice externe independente”.

Totodată, după cum a explicat pentru NOI.md un funcționar public din Moldova, familiarizat cu mersul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, care a dorit să-și păstreze anonimatul, „Nina Viktorovna uită că în punctul 11 al acestui memorandum se stipulează clar că părțile (Republica Moldova și Transnistria) își construiesc relațiile în cadrul unui stat comun în frontierele RSS Moldovenești potrivit situației din ianuarie 1990.

Concluzionînd pe marginea viziunii sale asupra poziției Ucrainei, Nina Ștanski a specificat că partea ucraineană trebuie să înțeleagă că „pune sub lovitură sute de mii de persoane care locuiesc în așa condiții, printre care circa o sută de mii de cetățeni ai Ucrainei și zeci de mii de ucraineni etnici, care locuiesc permanent în Transnistria”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?