Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1410

Socor: După alegerile din noiembrie, direcția Republicii Moldova este una negativă

23 apr. 2015,, 13:20   Politică
4758 5

Foto: noi.md

Analistul politic al Fundației „Jamestown” Vladimir Socor este de părere că după alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut, în Republica Moldova se atestă tendințe negative. În cadrul unui interviu acordat presei românești, Vladimir Socor a menționat că în viziunea lui, nu comuniștii, dar socialiștii și democrații reprezintă un pericol pentru sistemul politic, notează NOI.md.

„Optimismul meu în privința Republicii Moldova a scăzut mult. Direcția netă este fără îndoială negativă. Pentru prima dată sprijinul pentru Uniunea Eurasiatica este mai mare decît pentru UE. Aceste două curbe se apropiau treptat, susținătorii Uniunii Eurasiatice mereu cîștigau teren, acum pentru prima dată au depășit și destul de categoric”, a explicat Socor.

Analistul politic mai susține că nu a avut niciodată impresia că cele trei partide din fosta coaliție guvernamentală erau toate proeuropene sau la fel de proeuropene. „PL-ul lui Mihai Ghimpu a pus bețe în roate permanent proiectelor de integrare europeană, nu atît din rea-voință, cît din neînțelegere și incultură a liderilor acestui partid, iar partidul condus de facto de domnul Plahotniuc este principala sursă a decăderii și putreziciunii din sistemul politic și juridic, este o amenințare la adresa integrării europene. Moldova a avut un partid proeuropean, PLDM, care a dus tot greul efortului de integrare europeană”, a explicat Socor.

În ceea ce privește șansele noului partid înființat de Iurie Leancă de a se afirma pe scena politică, expertul susține că formațiunea lui arată mai curînd ca un „club diplomatic”. „Leancă a plecat din PLDM fără adepți, dînsului i s-a alăturat un grup de diplomați. Va scinda însă electoratul PLDM”, a opinat analistul.

„După părerea mea, analiza lui Leancă asupra situației este complet depășită. Dînsul are un inamic, Partidul Comuniștilor, care este însă în declin, a pierdut jumătate din voturi, nu mai reprezintă un pericol pentru Republica Moldova. Cu totul altele sînt pericolele interne, nu comuniștii. Partidul Socialiștilor e cel mai mare pericol – e în plina ascensiune, cu sprijin deplin din partea Rusiei. Partidul Democrat este pericolul numărul doi”, a adăugat Socor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?