X 
Cutremure stiri: 506

Armenia comemorează 100 de ani de la tragedia istorică, în prezența lui Putin și Hollande

24 apr. 2015,, 16:50   Externe
3160 1

Foto: agerpres.ro

Armenia comemorează vineri o sută de ani de la masacrarea unui milion și jumătate de armeni în perioada Imperiului Otoman (1915), în prezența președinților Rusiei, Vladimir Putin, și Franței, Francois Hollande, relatează EFE.

Ceremonia are loc la complexul memorial Tsitsernakaberd, situat pe o colină la periferia Erevanului, unde mai întîi oficialități, iar apoi zeci de mii de armeni din întreaga lume vor aduce un omagiu victimelor.

Monumentul include o flacără veșnică în memoria armenilor care au pierit în timpul masacrului și al deportărilor, în ceea ce Papa Francisc a definit recent evenimentele ca fiind 'primul genocid al secolului al XX-lea', declarație care a provocat furia Turciei.

Situl include și un muzeu cu fotografii făcute cu o sută de ani în urmă de germanul Armin Vegner, martor excepțional al tragediei pe timpul cînd servea ca soldat și medic în Siria și Mesopotamia în timpul Primului Război Mondial. Potrivit tradiției, orice președinte care vizitează memorialul genocidului armean ar trebui să planteze un copac în memoria victimelor.

La ceremonie participă reprezentanți ai guvernelor din țări, precum Statele Unite, Rusia, Germania și Argentina.

Victimele au fost canonizate, joi, în cadrul unei ceremonii solemne în care au fost proclamate drept martiri ai Bisericii Armene Apostolice, cea mai veche biserică din lume.

Președintele Armeniei, Serge Sarkissian, a lansat săptămîna aceasta un apel către omologul său turc, Recep Erdogan, să profite de această dată simbolică pentru a normaliza relațiile dintre cele două țări, adică recunoașterea genocidului și deschiderea frontierei comune.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat tragedia armeană drept ' una dintre cele mai teribile și dramatice în istoria omenirii' și a subliniat că exterminare etnică nu are justificare.

Pentru armeni, data de 24 aprilie 1915 marchează începerea arestărilor și a deportărilor masive care au costat viața a circa un milion și jumătate dintre ei, în cadrul unei campanii de eliminare sistematică. Turcia respinge însă categoric termenul de genocid, recunoscut de numeroase țări, și-i denunță pe toți cei care-l folosesc. Ankara evocă în schimb ''masacre reciproce'' în ultimii ani ai unui imperiu pe cale de prăbușire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав