Cutremure stiri: 506

Poroșenko: Planează în continuare riscul escaladării acțiunilor militare în Donbas

28 apr. 2015,, 20:00   Externe
6841 12

Foto: agerpres.ro

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat marți că există riscul unei escaladări a acțiunilor militare în Donbas - zona de conflict din estul ucrainean - în viitorul apropiat, într-un discurs rostit în deschiderea Conferinței internaționale a donatorilor pentru Ucraina, subliniind, în continuare, necesitatea ca acordurile de la Minsk să fie puse în aplicare pe deplin, potrivit Interfax-Ukraina. 'Amenințarea unui război planează în continuare asupra noastră — este o realitate. Un război ar putea izbucni în orice moment', a avertizat Poroșenko.

Adresîndu-se celor prezenți, președintele ucrainean a mai spus: 'Cu ajutorul dumneavoastră, prin unitatea dumneavoastră va fi găsită o soluție la situația din Donbas'. Ucraina speră să obțină din partea țărilor donatoare circa 2 miliarde de dolari pentru reconstrucția infrastructurii distruse de conflict în Donbas, după cum relatează agenția de presă locală Unian.

Președintele Ucrainei a cerut luni Uniunii Europene să trimită o misiune de menținere a păcii în estul separatist prorus al țării, unde tensiunile rămîn ridicate în pofida armistițiului de la 15 februarie, o cerere respinsă de către UE, potrivit AFP. 'Cunoaștem așteptările ucrainene, dar este imposibil de trimis o misiune militară' imediat, această chestiune nefiind încă discutată de cele 28 de țări membre ale UE, a explicat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în conferința de presă comună cu Poroșenko și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în finalul summitului Ucraina-UE, luni, la Kiev.

UE nu este pregătită în acest moment decît 'să trimită cît mai curînd posibil o misiune de evaluare civilă' în zona de conflict pentru a examina 'situația umanitară', a indicat Donald Tusk. Șeful adjunct al comandamentului operațiunilor împotriva rebelilor din estul separatist al Ucrainei, Serghei Galușko, declarase la 25 aprilie că Rusia a desfășurat 55.000 de militari de-a lungul frontierei sale cu Ucraina. În același timp, SUA au acuzat săptămîna trecută Rusia de instalarea unor noi sisteme de apărare antiaeriană în estul Ucrainei și de implicare în pregătirea militară a rebelilor separatiști. 'Este vorba de cea mai mare cantitate de echipament antiaerian rusesc prezent în estul Ucrainei din august pînă în prezent', a afirmat Marie Harf, o purtătoare de cuvînt a Departamentului de Stat.

'Aceste cuvinte goale și acuzații nu sunt prin nimic documentate', a replicat marți ministrul rus adjunct de externe, Grigori Karasin, adăugînd că oficialii SUA nu au nicio confirmare documentată cu privire la prezența armelor și trupele rusești în partea de sud-est a Ucrainei, potrivit TASS.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав