Arşiţa stiri: 211
Jocurile Olimpice stiri: 283
Transnistria stiri: 1461

Proiectul „Energie şi biomasă” a fost prezentat Comunităţii Energetice Europene ca fiind unul exemplar

29 apr. 2015,, 13:30   Economie
3125 1
Молдавский проект "Энергия и биомасса" признан образцовым
Foto: trm.md
Proiectul "Energie şi Biomasă în Moldova", finanţat de UE şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, a fost prezentat Comunităţii Energetice Europene (CEE) în calitate de proiect exemplar în domeniul folosirii şi promovării surselor alternative de energie. Prezentarea a avut loc în cadrul reuniunii dedicate promovării energiei regenerabile, care se încheie miercuri la Viena, informează agenţia "Infotag" cu referire la Ministerul Economiei.

Participanţii la reuniune din statele membre ale Comunităţii Energetice (Moldova este membru din 2010 - "I") au împărtăşit realizările din domeniul producerii biocombustibilului şi energiei din surse regenerabile.

Managerul proiectului „Energie şi biomasă în Moldova”, Alexandru Ursu, și-a exprimat mîndria pentru faptul că proiectul a fost apreciat în CEE.

"Am prezentat rezultatele obţinute de proiectul „Energie şi biomas”, etapa I, precum şi cele scontate pentru etapa de extindere a proiectului", a spus el.

Proiectul „Energie şi biomasă în Moldova” iniţial a fost prevăzut pentru anii 2011-2014 cu un buget de 14,5 milioane. În această perioadă, peste 140 de şcoli, creşe, şi alte instituţii sociale au trecut la sisteme de încălzire pe bază de biomasă. De asemenea, acesta a oferit antreprenorilor, în condiţii avantajoase, echipamente de procesare şi de producere a biocombustibilului solid, lansînd şi dezvoltînd astfel 35 de afaceri şi creînd sute de locuri de muncă.

Datorită realizărilor obţinute, s-a decis ca proiectul să fie extins pentru 2015-2017. Pentru realizarea acestuia Uniunea Europeană a acordat 9,4 milioane de euro. Activităţile proiectului vor viza instalarea a 80 de sisteme de încălzire pe biomasă, 20 de instalaţii solare în şcoli, grădiniţe de copii, centre comunitare, precum şi 300 de cazane pe biomasă vor fi acordate la preţuri preferenţiale caselor private şi întreprinderilor mici. În cadrul proiectului este preconizată şi crearea a şapte parteneriate publice private de producere a energiei din surse regenerabile. Spre deosebire de prima etapă, proiectul va fi realizat nu doar în centru, dar şi în Găgăuzia şi chiar în Transnistria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав