Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Moldova şi Estonia își vor extinde cooperarea economică

29 apr. 2015,, 17:30   Economie
2954 0

Молдова и Эстония расширят экономическое сотрудничество
Foto: gov.md

Noi oportunități de cooperare economică dintre Republica Moldova și Estonia, precum și experiența estoniană în procesul de integrare europeană au fost principalele subiecte de discuție la întrevederea dintre viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, și ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Keit Pentus-Rosimannus, informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Economiei, în cadrul întrevederii Stephane Bride a subliniat importanţa impulsionării relaţiilor economice moldo-estoniene, pe baza potenţialului de cooperare oferit de Acordul de liber schimb cu UE, transmiţînd un mesaj pentru investitorii estonieni de a dezvolta idei de afaceri în Republica Moldova. În context, ministrul Economiei a amintit despre interesul manifestat de delegaţia estoniană aflată recent într-o misiune de afaceri în ţara noastră. În timpul vizitei delegaţia, din care au făcut parte membrii grupului de prietenie Estonia-Moldova şi reprezentanţii mediului de afaceri estonian, a analizat oportunităţile de cooperare în sectorul petrolier, vinicol, efectuînd şi o vizită la Portul Internaţional Giurgiulești.

Totodată, ministrul Economiei l-a informat pe oficialul de la Tallinn că, în perioada 17-22 mai 2015, un grup de antreprenori moldoveni, sub egida Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, se vor afla într-o misiune economică în Ţările Baltice, care se va încheia la Riga cu participarea la Forumul Economic din cadrul Summitului Parteneriatului Estic.

De asemenea, Stephane Bride a relatat despre rezultatele implementării Acordului de liber schimb cu UE și beneficiile acestora pentru mediul de afaceri.

La rîndul său, şefa diplomaţiei estoniene a optat pentru menținerea unui dialog cît mai activ, atît pentru continuarea dezvoltării relaţiilor bilaterale, cît şi pentru o valorificare cît mai eficientă a intereselor economice comune ale celor două state la nivel european.

În anul 2014, volumul total al schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Estonia a constituit 10 milioane 406,9 mii de dolari SUA, fiind în creştere cu 41,9% faţă de anul precedent. În anul 2014, importurile din Estonia au crescut de la 3 milioane 962,7 mii de dolari pînă la 5 milioane 989,5 mii de dolari, fiind în ascensiune cu 51,1%. Exportul din Republica Moldova în Estonia, în anul 2014, a crescut de la 3 milioane 370,9 mii de dolari pînă la 4 milioane 417,4 mii de dolari, fiind în creştere cu 31%. Principalele produse exportate în această ţară sînt gazul lichefiat, alcoolul etilic nedenaturat cu o tărie alcoolică mai mică de 80%, lichioruri și alte băuturi spirtoase, seminţe de floarea soarelui, îmbrăcăminte, struguri şi vinuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?