Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Guvernul a aprobat proiectul ratificării Acordului de cooperare cu Europol

30 apr. 2015,, 14:00   Politică
2700 2
Правительство одобрило проект ратификации Соглашения о сотрудничестве с Европолом
Foto: tv7.md
Guvernul a aprobat ieri proiectul de lege cu privire la ratificarea Acordului privind cooperarea operativă şi strategică dintre Moldova şi Europol, semnat la Chişinău pe 18 decembrie 2014, informează agenţia "Infotag" cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Dinamizarea cooperării cu Europol este prevăzută de Acordul de asociere RM-UE. Ratificarea documentului confirmă angajamentul Chişinăului de a moderniza organele de drept conform standardelor europene. Moldova a devenit prima ţară din Parteneriatul Estic care a semnat acordul cu Oficiul European de Poliţie.

Europolul acordă statelor UE suport în combaterea terorismului şi a crimelor grave la nivel internaţional, cu scopul de a asigura siguranţa cetăţenilor pe continentul european.

Europolul acordă suport în activităţile operaţionale în domenii de referinţă, cum ar fi: lupta împotriva drogurilor, traficul de fiinţe umane şi migraţia ilegală.

Pentru extinderea cooperării (inclusiv schimbul de informaţie strategică şi tehnică) pe lîngă MAI a fost creat un punct naţional de contact al Europolului.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, poliţia moldovenească va avea acces liber la bazele de date ale Europolului şi va putea participa la operaţiunile internaţionale de combatere a criminalităţii.

Directorul Europolului, Rob Wainwright, care a vizitat Chişinăul la finele anului 2014, a menţionat că acordul include automat Moldova în lista partenerilor de încredere ai Europolului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?