Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

BCE a majorat la 80 miliarde de euro finanțarea de urgență pentru băncile din Grecia

13 mai. 2015,, 03:00   Externe
2794 0

Foto: grecia.bb.lv

Banca Centrală Europeană a majorat plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni cu 1,1 miliarde de euro, au declarat, marți, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 80 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menținut la aproximativ 3,5 miliarde de euro, astfel încît Banca Centrală a Greciei și BCE să poată reacționa în caz de urgență, susțin sursele.

Majorarea finanțării de urgență pentru băncile din Grecia vine după ce, luni, miniștrii de Finanțe din zona euro au declarat că sunt necesare 'mai multe eforturi', în vederea ajungerii la un acord care să permită deblocarea unei tranșe de 7,2 miliarde de euro din programul de asistență, bani de care Atena are nevoie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

În total, Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro către FMI în luna mai și aproape șapte miliarde de euro către BCE pînă în luna august și există îngrijorări că Guvernul de la Atena va rata aceste plăți. Aceasta ar fi o situație fără precedent, care ar putea pune sub semnul întrebării apartenența Greciei la zona euro.

Din cauza temerilor privind ieșirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice și juridice și-au retras banii din bănci, înregistrîndu-se în februarie cel mai scăzut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a forțat băncile elene să devină dependente de finanțarea de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

La începutul acestui an, BCE a încetat să mai accepte obligațiuni grecești drept garanții pentru creditele acordate băncilor comerciale, ceea ce înseamnă că sarcina finanțării băncilor grecești a căzut pe Banca Centrală a Greciei. Cu toate acestea, BCE păstrează controlul, în condițiile în care împrumuturile de care băncile grecești pot beneficia prin intermediul finanțării de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei trebuie aprobate de BCE.

În mod normal, băncile grecești își asigură necesitățile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creșterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanțarea oferită de ELA este mai scumpă decît împrumuturile de la BCE.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din Romînia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав