Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

Politico.eu: Cât timp era păstrat cursul european, Bruxelles-ul închidea ochii. Acum romantismul s-a terminat

13 mai. 2015,, 10:45   Politică
11287 12

РМ висит на волоске: «Пока Молдова придерживалась европейского курса, Брюссель на многое закрывал глаза; А теперь романтика закончилась»
Foto: tiras.ru

Opţiunea europeană în Republica Moldova a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani şi de vină nu este doar propaganda rusească. Acum Moldova atârnă pe un fir de aţă, pentru că romantismul s-a terminat. Şi asta din cauza că oficialii UE închideau până acum ochii la multe, atât timp cât RM păstra cursul european, se spune într-un articol despre RM, publicat pe portalul politico.eu.

„Când Angela Merkel a vizitat Chişinăul în 2012, Moldova a fost salutată ca „povestea de succes” a Parteneriatului Estic, o iniţiativă menită să încurajeze reforma şi să extindă legăturile comerciale cu şase ţări ex-sovietice. În afară de Georgia însă, ţările Parteneriatului Estic nu erau interesate de reforme. Ucraina era furată de Viktor Ianukovici, Azerbaidjanul lui Ilham Aliev era prea bogat în petrol ca să îi pese, Armenia se afla în strânsoarea Moscovei, iar preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, continua să fie numit „ultimul dictator din Europa”. Având în vedere aceste aspecte geopolitice, a fost relativ uşor pentru Bruxelles să susţină mica şi săraca ţară Moldova”, se spune în articol.

Curând însă a devenit tot mai clar faptul că elita coruptă din Republica Moldova exploatează sprijinul UE, scrie politico.eu. Fondurile oferite pe tavă au creat un soi de imunitate pentru politicienii de la Chişinău, Guvernul a demonstrat că nici nu intenţionează să promoveze un mediu de afaceri prietenos, iar acapararea afacerilor profitabile a devenit ceva la ordinea zilei.

„Problema corupţiei crescânde a RM a erupt recent într-un masiv scandal bancar. Un miliard de dolari din dintre bănci a dispărut peste noapte. Rămâne neclar ce s-a întâmplat cu milioanele dispărute, dar tranzacţiile au avut loc cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014. (...) Atât timp cât Republica Moldova a păstrat cursul proeuropean, Bruxelles a închis ochii la multe dintre fărădelegile de la Chişinău. Acum însă romantismul s-a terminat. În rezultat, imaginea publică a UE a fost grav pătată, iar moldovenii asociază tot mai mult UE şi corupţia”, se mai spune în articol.

Autorul se referă şi la regiunea transnistreană, prin prisma conflictului din Ucraina: „Moldova a trăit cu o regiune separatistă rusă în cadrul graniţelor sale timp de 23 de ani. O întreagă generaţie s-a ridicat de când Tiraspolul a declarat secesiunea faţă de Chişinău şi moldovenii au învăţat să trăiască într-o ţară divizată. Războiul din Ucraina a pus Transnistria în faţa unei presiuni în creştere în ultimele câteva luni. Televiziunea de stat din Rusia a difuzat recent o ştire în care prezenta Tiraspolul drept o capitală cosmopolită în înflorire. În realitate însă, prăbuşirea rublei ruseşti a plasat regiunea transnistreană în stare de şoc. Pierzând Transnistria, Chişinăul acum se luptă să facă faţă separatismului sprijinit de Rusia, Moscova jucând cartea „Găgăuzia”. Găgăuzia, o semi-autonomie populată de turci de religie creştină, care a votat-o pe Irina Vlah la conducere în martie. Victoria ei a fost un impuls pentru toţi politicienii Moldovei care se opun integrării europene într-o ţară divizată, unde reformele sunt, puţin câte puţin, abandonate”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?