X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4155

Studenții de la ASEM protestează împotriva deciziei Ministerului Educației

15 mai. 2015,, 10:40   Societate
3995 0

Studenții de la ASEM protestează împotriva deciziei Ministerului Educației
Foto: wikimapia.org

Studenții de la ASEM organizează un protest astăzi, exprimîndu-și nemulțumirea față de modificarea pe ultima sută de metri a procedurii de finalizare a ciclului de licență, informează NOI.md.

După anunțarea în luna decembrie a studenților din mai multe instituții superioare de învățămînt din țară privind excluderea examenelor de licență, pe ultima sută de metri, studenții au fost anunțați că vor trebui să susțină aceste examene. Alianța Studenților din Moldova, forul reprezentativ al organizațiilor studențești, își exprimă profund nemulțumirea față aceste acțiuni imprevizibile la care sînt supuși studenții și susține revendicările acestora.

După ce noul cod al educației, intrat în vigoare toamna trecută, prevede că structura examenelor de licență rămîne la discreția universităților, ASEM a renunțat la cele două examene de licență.

Potrivit Codului universitar al drepturilor și obligațiilor studentului ASEM, tinerii afirmă că li se încalcă următoarele: capitolul II, art. 7, aliniatul 55: dreptul de a fi informați despre modul de susținere a examenului de finalizare a studiilor superioare, cu cel puțin 6 luni înainte de începerea examenului de licență; capitolul II, art. 7, aliniatul 56: dreptul de a li se pune la dispoziție testele-model, tipurile de probleme, precum și listele bibliografiei cu cel puțin 3 luni înainte de începerea examenului de finalizare a studiilor superioare; capitolul II, art. 7, aliniatul 57: dreptul de a li se pune la dispoziție subiectele de examinare pentru examenul de finalizare a studiilor superioare, cu cel puțin o lună pînă la susținerea primei probe.

„De ce Ministerul nu a venit din timp cu o poziție fermă odată cu luarea deciziei Senatului ASEM, despre eliminarea examenelor de licență? De ce în Codul educației adoptat recent nu este stipulat faptul că intră în vigoare doar pentru studenții înmatriculați în anul de studii 2014? Și de ce nu au fost consultați rectorii universităților și senatele studențești pentru a fi găsită o soluție a acestei probleme?”, și-a manifestat nemulțumirea președintele Senatului Studențesc al ASEM, Lazar Nistor, intervievat de diez.md.

Conform articolului 89 din capitolul II al Codului educației al RM din 17.07.2014, „Forma de evaluare finală a studiilor superioare de licență se stabilește de senatul instituției de învățămînt superior. Studiile de licență se finalizează cu susținerea examenului și/sau tezei/proiectului de licență și cu eliberarea diplomei de studii superioare de licență.”

În luna februarie, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, a declarat pentru NOI.md următoarele: „Pe parcursul a trei ani, studenții deja acumulează numărul necesar de puncte de credit, iar pe final, la examene, ieșea o dublare a acestora, de aceea am hotărît să evităm această situație”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав