Cutremure stiri: 502

Muhametşin: În Strategia de integrare a minorităților naționale nu a fost evidențiat rolul deosebit al limbii ruse

15 mai. 2015,, 14:30   Societate
3231 4
Foto: novostipmr.com
Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Moldova, Farit Muhametşin, este îngrijorat că în Strategia de integrare a minorităţilor naţionale din Moldova pentru anii 2015-2020, prezentată pentru dezbateri publice, nu este acordat "un rol special limbii ruse ca modalitate de comunicare interetnică în Moldova". Rolul limbii ruse ca modalitate de comunicare interetnică este stipulat în actuala lege a funcţionării limbilor, relatează agenţia "Infotag" cu referire la articolul ambasadorului, publicat în ediția de vineri a ziarului „Moldavskie vedomosti”.

"Nu este oare acest fapt un nou semn că în perspectivă se planifică revizuirea actelor legislative ce definesc acest rol al limbii ruse?", se întreabă în articol diplomatul.

Făcînd trimitere la Strategie, el menţionează că în Republica Moldova 23,8% din populaţie, cu excepţia Transnistriei, sînt minorităţi naţionale.

"Însă în prezent ei, din păcate, destul de slab sînt reprezentaţi în organele puterii de stat din Republica Moldova", scrie Muhametşin.

El a atras atenţia la faptul că Strategia pune sarcina de a spori "participarea minorităţilor naţionale la viaţa societăţii".

"Dar în document nu sînt indicate soluţiile şi măsurile concrete ce garantează că reprezentantul grupului etnic care cunoaşte limba de stat şi a fost instruit profesional va fi acceptat într-o funcţie de stat", a menţionat diplomatul.

Analizînd detaliat Strategia, Farit Muhametşin, a menţionat că "integrarea şi dialogul intercultural, ca sarcini de bază ale Strategiei propuse de Guvernul RM, nu pot fi realizate într-un mediu social tot mai puţin confortabil pentru minorităţile naţionale".

"Înţelegerea şi respectul între reprezentanţii diferitor grupuri etnice pot fi atinse doar în baza eforturilor comune de apropiere", consideră ambasadorul, menţionînd că actuala stare de lucruri şi tendinţele conturate de dezvoltare a legislaţiei naţionale demonstrează că atitudinea faţă de minorităţile naţionale ca o componentă "străină" deocamdată nu se schimbă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав