Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

În cazul lichidării BEM, BS și UNIBANK, peste 3000 de persoane vor rămîne fără un loc de muncă

19 mai. 2015,, 09:45   Societate
4121 3

Foto: basarabia.md

Aproximativ 3000 de persoane riscă să rămînă fără un loc de muncă, în cazul în care va fi luată decizia de lichidare a băncilor comerciale Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Anume acesta este numărul persoanelor care sînt angajați printr-un contract individual la cele trei instituții financiare.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, la Banca Socială lucrau la finele lunii martie a anului curent, 651 de persoane. De aproape trei ori mai multe persoane sînt angajate prin intermediul unui contract de muncă individual munceau pe data de 31 martie la Banca de Economii – 2118 persoane. La Unibank în ziua menționată erau angajate 335 de persoane.

Dacă este să raportăm la numărul total al angajaților de la băncile comerciale din Republica Moldova de 10105, reiese că fiecare a treia persoană ar putea să își piardă locul de muncă.

Cîte oferte sînt disponibile pentru specialiștii bancari

Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, la data de 12 mai a anului curent erau oferte disponibile doar pentru 19 specialiști în sectorul bancar – 18 casieri la bancă și un operator ghișeu bancă.

Pentru specialiști în activitatea financiară, economică sau comercială, dacă este să vorbim de o eventuală reorientare profesională, sînt disponibile 51 de posturi de muncă, conform datelor oficiale. Cei care știu și contabilitatea, ar putea avea mai multe șanse să se reangajeze, așa cum pe piața muncii sînt 116 locuri de muncă vacante.

Cu toate acestea, numărul locurilor de muncă disponibile nu este nici pe departe suficient pentru satisfacerea cererii care ar putea apărea odată cu lichidarea celor trei bănci din sectorul bancar.

Ce prevede Codul Muncii

După cum se arată în Codul Muncii din Republica Moldova, lichidarea persoanei juridice este unul din motivele de ce poate fi concediat un angajat. Mai mult, lichidarea persoanei juridice permite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu.

În caz de lichidare a unităţii, angajatorul este obligat să emită un ordin cu privire la lichidarea unităţii, să emită un ordin cu privire la preavizarea salariaţilor cu 2 luni înainte de lichidarea unităţii, să acorde salariatului ce urmează a fi concediat o zi lucrătoare pe săptămînă cu menţinerea salariului mediu pentru căutarea unui alt loc de muncă, să anunțe Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și structurile sindicale despre acest lucru.

Indemnizații de eliberare din serviciu

Salariaţilor concediaţi în legătură cu lichidarea unităţii li se va oferi indemnizații de eliberare din serviciu pentru prima lună, egală cu mărimea sumată a unui salariu mediu săptămînal pentru fiecare an lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mică decît un salariu mediu lunar.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, salariul mediu lunar al unui lucrător din domeniul financiar este de aproximativ 7490 de lei.

Premierul Gaburici, pentru lichidarea BEM, BS și UNIBANK

Premierul Chiril Gaburici susține că lichidarea celor trei bănci aflate sub administrarea Băncii Naționale a Moldovei este mai ieftină decît capitalizarea acestora, motiv pentru care se pronunță pentru radierea lor.

„Noi nu vrem să cheltuim mai mult. Poziția mea personală este că aceste bănci ar trebui lichidate, cei care au scos bani din bănci trebuie găsiți, iar banii trebuie întorși”, a declarat Gaburici după ședința de miercuri, 13 mai, a Guvernului. Potrivit lui „pentru capitalizarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale și a Unibank este mai mare cu 50 la sută decît pentru lichidarea lor.”, a declarat anterior Gaburici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав