Cutremure stiri: 502

Experti americani s-au jucat de-a razboiul cu Rusia. Concluzia lor

20 mai. 2015,, 01:00   Externe
3574 1

Foto: mediafax.ro

Experti militari ai Pentagonului, specialisti pe Rusiei din Departamentul de stat si universitati americane, jurnalisti de limba rusa si experti pe probleme sociale au organizat la Colegiul militar din Carliste, statul Pensylvania, un joc de-a razboiul. La final, ei au recomandat Casei Albe sa provoace Moscova intr-o competitie de idei si influenta.

La joc au participat trei echipe: una pentru Rusia, alta pentru SUA, a treia avand rol de mediator. Specialistii din Departamentul de stat si Pentagon au jucat pentru ambele echipe. "Moscova continua in mod consecvent sa creeze conflicte inghetate, sa stabileasca relatii bilaterale care se exclud reciproc, tranzactii economice privilegiate si netransparente, precum si forte prietene, dispuse sa promoveze interesele Moscovei, toate pentru asupra Occidentului", afirma autorii raportului elaborat la incheierea jocului.

"Actuala politica a SUA descrie Rusia drept concurent si, in acelasi timp, partener de cooperare. In realitate este evident ca sistemele celor doua state difera profund una fata de cealalta, in special in ceea ce priveste a Rusiei, NATO, Asia si Antarctica. De aceea, pentru preluarea initiativei strategice, SUA au nevoie de o politica foarte clara si coerenta, care sa sublinieze caracterul concurential al celor doua sisteme", estimeaza semnatarii documentului.

De-a lungul jocului au fost testate sase scenarii ipotetice: mentinerea unei situatii de calm relativ, tentative ale UE de a reduce drastic importurile de resurse energetice din Rusia, extindere a conflictului din estul Ucrainei, un incident in tarile Baltice pe fondul cresterii nationalismului in Rusia, lovitura de stat in Rusia si incercari de iesire din criza relatiilor dintre Rusia si Occident. Conform concluziilor expertilor, actiunile Rusiei din 2014 "au luat SUA prin surprindere", in conditiile in care Rusia a "lucrat dincolo de granitele unui conflict traditional", folosind inclusiv disensiunile din interiorul NATO dintre Statele Unite si Uniunea Europeana. Divergente care au blocat orice initiativa a echipei americane.

Pe acest fundal, militarii si expertii participanti la joc au recomandat Washingtonului sa nu uite nici o clipa ca SUA garanteaza securitatea aliatilor din NATO in virtutea articolului 5 din statului Tratarului nord-atlantic. "In acelasi timp, Washingtonul trebuie sa clarifice care sunt interesele sale in criza ucraineana. In caz contrar, SUA vor continua sa creeze o stare de confuzie printre aliatii europene", precizeaza autorii raportului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав