X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Bucurie pentru locuitorii din Soroca. Ce se va întâmpla, după ce a fost semnat un acord important

20 mai. 2015,, 12:45   Societate
2546 0
Жители Сорок боятся, что неприятные запахи распугают туристов
Foto: my1.ru
Proiectul unei stații de epurare a apelor reziduale din orașul Soroca ar putea fi în curând implementat. Asta după ce reprezentanții Ministerului Mediului de la Chişinău au semnat un acord de colaborare cu autorităţile din Slovenia. Ţara noastră va primi un împrumut nerambursabil de 1,5 milioane de euro, dar și un credit.

Locuitorii orașului Soroca folosesc, zilnic, aproximativ patru mii de metri cubi de apă. Deoarece stația de epurare nu mai funcționează, apele reziduale se varsă direct în râul Nistru.

"Această pompare s-a oprit și noi suntem nevoiți să revărsăm apele reziduale din orașul Soroca, în râul Nistru. Este un lucru neplăcut, dar nu atât de periculos, totuși, apele reziduale, rămân ape reziduale. 70 de procente din apele reziduale pleacă în Nistru", a explicat directorul regie Apă-Canal Soroca, Anatolie Samburschi.

Locuitorii orașului spun că sunt nevoiți, să suporte mirosul greu de peste 15 ani:

"Când ne plimbăm, de exemplu pe chei, se simte miros puternic, mai ales pe timp de vară, când este mai cald".

"Afectează într-o mare parte, mai ales acum, de când s-a reconstruit cetatea, foarte mulți turiști, cred că nu-i ceva plăcut".

"Mulți, din cauza asta, mai puțin se plimbă pe aici, adică evită locul unde miroase urât".

Până acum 15 ani, apele reziduale din Soroca erau filtrate de o stație de epurare din Ucraina, dar responsabilii din statul vecin au refuzat să mai ofere acest serviciu.

Deși autoritățile locale au încercat să rezolve această problemă mai mulți ani la rând, soluția a venit odată cu semnarea unui acord dintre Ministerul Mediului de la Chişinău și oficialii din Slovenia.

Astfel, ţara noastră va primi un împrumut nerambursabil de 1,5 milioane de euro și un credit fără dobândă pentru aproximativ 60 la sută din suma totală. Restul banilor vor fi oferiți din bugetul Fondului Ecologic.

"Practic toți primarii și președinții de raion ai orașului Soroca care au activat în perioada 2000- 2014 au încercat de a rezolva problema și a construi o stație de epurare. Au fost aprobate diferite metode. Unele nu au fost potrivite, altele nu au fost acceptate", a declarat candidatul la funcția de primar al orașului Soroca, Elena Bodnarenco.

Proiectul de construcție a stației de epurare urmează să fie aprobat de Guvern și Parlament.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав