Cutremure stiri: 500

Socor: Alegerile din 14 iunie vor deschide poarta către o schimbare de regim

22 mai. 2015,, 10:30   Politică
5347 4

Socor: Alegerile din 14 iunie vor deschide poarta către o schimbare de regim
Foto: rferl.org

În urma alegerilor locale generale din luna iunie, în Republica Moldova ar putea avea loc o reconfigurare a puterii, susține analistul politic Vladimir Socor. Potrivit expertului, chiar dacă teoretic un asemenea scenariu poate fi oprit, partidele de la Chișinău nu au o înțelegere suficientă a modului în care acest scop poate fi atins, notează NOI.md.

„Mă tem că alegerile locale programate să aibă loc în toată republica în ziua de 14 iunie vor deschide poarta către o schimbare de regim în Republica Moldova, către preluarea puterii de către partidele stîngii roşii, antieuropene, proruse, eventual în alianţă cu partidul condus de domnul Plahotniuc. Aşa întrevăd eu o posibilă reconfigurare a puterii în urma alegerilor locale din iunie”, a declarat Socor în cadrul unui interviu acordat Europei Libere.

În opinia lui Socor, schimbarea regimului ar însemna și stoparea parcursului european. „O asemenea evoluţie încă mai poate fi oprită, dar eu nu văd la Chişinău o suficientă înţelegere a modului în care o asemenea evoluţie mai poate fi oprită. Cercurile politice, nu numai partidele, dar cercurile politice proeuropene se autodistrug. Partidele proeuropene, societatea civilă, cercurile prooccidentale din Chişinău se sfîşie între ele în diviziuni interne”, a precizat Socor.

Pe fondul creșterii valului de nemulțumiri a societății față de clasa politică, expertul a precizat că nu doar formațiunile politice s-au discreditat în Moldova, dar întreg sistemul de guvernămînt bazat pe partide politice. „Eu am spus de mult timp că acest sistem este sortit eşecului în condiţiile Republicii Moldova. Republica Moldova nu era pregătită, nu a fost niciodată pregătită pentru un sistem de guvernare bazat pe partidele politice”, a punctat Socor.

Referindu-se la posibilele rezultate ale Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, Vladimir Socor a menționat că acest eveniment „nu va reuși să acopere eşecurile interne din Republica Moldova din 2013 şi pînă acum, şi mai ales nu va contribui cu nimic la împiedicarea acelui transfer de putere către partidele stîngii roşii, antieuropene”, a conchis Socor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав