Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Un proiect care prevede sancţiuni pentru televiziunile fără produs autohton, avizat de Guvern, dar criticat de Gaburici

22 mai. 2015,, 11:45   Politică
6605 16

Un proiect care prevede sancţiuni pentru televiziunile fără produs autohton, avizat de Guvern, dar criticat de Gaburici
Foto: gov.md

Televiziunile care nu vor emite produs autohton în proporţie de 100% riscă să-şi piardă licenţa. Asta prevede un proiect de amendare a Codului Audiovizualului, semnat de mai mulţi deputaţi PL şi avizat pozitiv miercuri de către Guvern.

Potrivit proiectului, radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii vor difuza programe autohtone cu caracter informativ şi analitic în proporţie de 100%, dintre care 80% vor fi în limba română.

Totodată, va fi permisă difuzarea programelor informative produse în statele UE, SUA, precum şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Dacă va fi votată, legea va intra în vigoare din iulie.

Radiodifuzorii care nu vor respecta aceste prevederi vor fi sancţionaţi gradual: cu amenzi de la 30 până la 50 de mii de lei, suspendarea licenţei de emisie timp de 30 de zile, iar în cele din urmă cu retragerea licenţei de emisie.

Proiectul de lege va proteja spaţiul informaţional autohton de propaganda rusească, spun autorii. Premierul Chiril Gaburici nu s-a lăsat însă convins de acest argument.

„Noi cerem o prezenţă mai mare a produsului autohton. Este ok să protejăm spaţiul când este necesar, dar proiectul trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic pentru toate televiziunile. Să aveţi o şedinţă cu toate televiziunile. Ei se plâng că nu vor avea o afacere rentabilă”, i-a cerut Gaburici ministrului Justiţiei, cel care a prezentat avizul Guvernului.

Proiectul de lege trebuie să fie votat şi de Parlament, lucru puţin probabil, întrucât partidele de la guvernare pregătesc un alt proiect de amendare a Codului Audiovizualului, despre care se spune că este menit să privilegieze holdingul media controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Potrivit News Maker, acesta a fost elaborat cu participarea angajaţilor de la „General Media Group” şi „Casa Media”, ambele controlate Plahotniuc, vicepreşedinte al PD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?