Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

La Riga are loc Summitul Parteneriatului Estic

22 mai. 2015,, 13:00   Politică
2517 0
В Риге проходит саммит "Восточного партнерства"
Foto: zn.ua
Vineri, 22 mai, la Riga are loc Summitul Parteneriatului Estic. Potrivit agenţiei "Infotag", ieri au avut loc întrevederi bilaterale, un forum de afaceri şi un dineu oficial, iar astăzi are loc summitul propriu-zis, care se va încheia cu adoptarea unei declaraţii de totalizare.

Presa mondială menționează că la Summit nu se prevăd decizii senzaţionale. În documentul final nu se va vorbi despre acordarea "perspectivei europene" statelor PaE, iar subiectul privind ridicarea vizelor pentru Georgia şi Ucraina a fost amînat pentru toamnă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ieri că Uniunea Europeană tinde să-și dezvolte relaţiile cu state Parteneriatului Estic.

"Uniunea Europeană ţine cursul şi tinde spre Parteneriatul Estic ca niciodată, în pofida intimidării, agresiunii şi chiar a războiului. UE doreşte să promoveze relaţiile cu toate cele şase state PaE. Aceasta înseamnă cooperare specializată, sporirea rezistenţei şi edificarea statului", a scris Tusk pe Twitter joi seara.

El a mai declarat că la Riga "nu se va aştepta un salt mare, va fi doar un următor pas în procesul de perspectivă pe termen lung".

"Pot înţelege că aspiraţiile, aşteptările partenerilor estici, ale politicienilor lor, comentatorilor sînt mai mari decît realităţile din Europa. Dar sînt sigur că posibilele rezultate ale summitului de la Riga sînt undeva între realitatea de astăzi din Europa şi aspiraţiile statelor PaE. Desigur este insuficient. Dar este cu mult mai mult decît puteam aştepta în contextul poziţiilor politice din Europa în prezent", a declarat Tusk.

În cadrul summitului de la Riga, de repetate ori s-a declarat că statutul de membru al UE nu este tema proiectului Uniunii Europene "Parteneriatul Estic". În particular, asemenea declaraţii au făcut preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

În ajunul Summitului, The New York Times a scris într-un articol că "politicienii europeni nu intenţionează să promită fostelor republici sovietice perspective de aderare la UE". În opinia NYT, aceasta "va face Moldova să se dezamăgească de Europa şi să tragă cu ochiul spre Rusia".

NYT citează spusele şefei Departamentului integrare europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, care a declarat pentru jurnalişti că "Uniunea Europeană pierde în fața Rusiei lupta pentru inimile şi gîndurile moldovenilor".

"Astăzi politicienii proeuropeni din Moldova, dar şi colegii lor din Ucraina, într-atît de tare s-au pătat cu incapacitatea de a lupta cu corupţia şi de a crea un stat funcţional, încît unor moldoveni Rusia le pare atractivă", a menţionat Morari.

Publicaţia americană citează, de asemenea, cuvintele unui înalt diplomat european, care consideră că politicienii moldoveni au indus în eroare Uniunea Europeană.

"Politicienii moldoveni foarte bine au fredonat cîntecul european, pentru a impresiona Bruxelles-ul. În realitate însă, ei au discreditat şi propriile partide, şi Uniunea Europeană. În rezultat, oamenii simpli consideră că Rusia nu poate fi mai rea", a spus diplomatul de la Bruxelles.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав