Cutremure stiri: 502

Reprezentantul Moldovei în Parlamentul României non grata în Federația Rusă

1 iun. 2015,, 09:00   Politică
5156 13
Дипломатический скандал: Представитель Молдовы в Парламенте Румынии – персона нон-грата в России
Foto jurnal.md
Reprezentantul Republicii Moldova în Parlamentul României, deputatul Eugen Tomac, alături de fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, Iulian Chifu și alți trei oficiali români, au fost declarați persoane nongrata pe teritoriul Federației Ruse. Numele celor cinci români apar într-o listă de 89 de persoane din statele-membre ale Uniunii Europene, declarați indezirabili în Rusia.

Scandalul a ieșit la ideveală după ce trei deputaţi olandezi, care doreau să efectueze o vizită în Rusia, au fost nevoiţi să-şi anuleze călătoria întrucât Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse le-a refuzat viza. Drept urmare, ministrul olandez de externe Mark Rutte a anunţat vineri că a primit din partea Moscovei o listă cu 89 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declaraţi indezirabili în Rusia.

Românii înscrişi pe lista cu persoane declarate indezirabile de Moscova sunt:

Iulian CHIFU, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu;
Tiberiu-Liviu CHODAN, şeful Statului Major al Forţelor Navale;
Eugen TOMAC, preşedintele PMP şi reprezentant al Republicii Moldova în Parlamentul României;
Gheorghe HAŢEGAN, directorul general adjunct al Transgaz;
Adrian CIOROIANU, fostul ministru de Externe, desemnat ambasador la UNESCO.

Solicitat de presă, reprezentantul Moldovei în Parlamentul României, Eugen Tomac, a declarat că Rusia este deranjată de insistenţele sale repetate de a aduce în spaţiul public pericolul rusesc. „Mă motivează să mă implic şi mai mult pentru că Moscova se implică în mod agresiv în procesul de stabilizare a Republicii Moldova. Acum mă aflu la Chişinău şi văd cum Rusia se implică în campania electorală, unde a trimis în acest război asimetric pe care îl poartă în Europa de Est diverşi expuşi care utilizează mecanismele democratice şi candidează cu o agendă clară împotriva intereselor Republicii Moldova”, a spus Tomac pentru Adevărul.

La rândul său, fostul consilier al prezidențial al lui Traian Băsescu, Iulian Chifu, a scris pe pagina sa de Facebook că nu avea în plan o vacanţă în Rusia şi că, „dacă acesta este preţul pentru a comenta liber şi argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internaţional şi a angajamentelor de securitate europene în Georgia şi Ucraina, merită!”

Pe lista transmisă de Moscova se regăseşte şi liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав