X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4151

Tot mai mulţi moldoveni s-au trezit fără bani pe carduri

1 iun. 2015,, 16:10   Societate
5012 0
Статистика краж с банковских карт в первом квартале нынешнего года
Foto: omg.md
Cele mai multe fraude cu utilizarea cardurilor bancare au trecut, în ultimii doi ani, din mediul fizic în cel virtual. Cum ne ferim de hackeri și care sunt șansele de a recupera banii, dacă, totuși, am avut nenorocul să ajungem în plasa lor, aflaţi din reportajul colegilor noştri de la emisiunea "Moldova, ţară de minune".

Maria Praporşcic a făcut mai multe cumpărături on-line. Totul a decurs bine aproximativ un an. Acum o lună femeia a avut însă parte de un incident. De pe card i-a dispărut o sumă de bani.

"Știam sigur că nu i-am extras eu și am sunat deodată la bancă. Mi s-a spus că au fost scoși din Statele Unite și au fost transferați pentru un site, magazin on-line de haine, încălțăminte. Eu niciodată nu intrasem pe acel site, nici nu am auzit de el", a explicat femeia.

Specialiştii IT spun că, cel mai probabil, datele de pe cardul Mariei au fost furate prin infectarea smartphone-ului de pe care femeia făcea comenzile.

"În momentul în care posesorul cardului introduce datele în calculatorul său, virușii care sunt în calculator și nu sunt identificați de antiviruși pot prelua aceste date și transmite autorului virusului dat", a spus un specialist IT.

Doar în primul trimestru al anului 2015, hackerii au furat de pe cardurile moldovenilor peste jumătate de milion de lei. În majoritatea cazurilor, băncile comerciale sunt obligate să restituie parțial sau integral suma sustrasă ilegal. Important este ca posesorul cardului să anunțe banca.

"La 11:20 am anunțat banca. În cazul în care la ora 11:21 a avut loc o debitare neautorizată a contului, banca este obligată să restituie toată suma integral deoarece nu a fost în stare să protejeze clientul", a declarat şeful de departament al Băncii Națională a Moldovei, Igor Munteanu.

În cazul în care sustragerea ilegală s-a produs înainte ca posesorul să observe acest lucru, banca este obligată să-l despăgubească parţial. Pentru evitarea unor astfel de situaţii neplăcute, specialiştii recomandă abonarea la serviciul "sms banking", pe care îl oferă majoritatea băncilor comerciale.

"Imediat ce se face tranzacția, în câteva secunde îți vine această notificare și imediat vei putea să vezi în mesajul acesta suma tranzacției și unde este efectuată. Astfel poţi realiza dacă ai făcut-o tu autorizat sau nu este autorizată și imediat să reacționezi", a zis șeful departamentui carduri de la o bancă comercială, Radu Pascaru.

O altă recomandare pentru clienții magazinelor on-line este să-și perfecteze un card bancar cu tehnologia 3D secured.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав