Cutremure stiri: 506

Ştanski: Rusia acordă un sprijin colosal Transnistriei

2 iun. 2015,, 14:15   Politică
5567 19
Штански: что было бы здесь, если бы не присутствие России …
Foto: mfa-pmr.org
Rusia acordă sprijin colosal Transnistriei în situaţia dificilă în care se află. O declarație în acest sens a făcut vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, într-un interviu pentru postul rus de televiziune РБК.

Potrivit agenţiei "Infotag", ea a recunoscut că îi este dificil să-şi imagineze "ce ar fi acum aici dacă Rusia nu ar acorda sprijin".

"Pe lîngă operaţiunea de pacificare, ni se acordă asistenţă umanitară şi financiară", a subliniat diplomatul.

Ea din nou a acuzat statele vecine de situaţia dificilă economică din Transnistria, menţionînd că "acţiunile concertate de blocadă ale Moldovei şi Ucrainei au caracter sistematic şi duc la consecinţe extrem de negative pentru transnistreni".

"Acum a fost suspendată transportarea prin Ucraina a mărfurilor accizabile, inclusiv a materiei prime, extrem de necesare nouă. A fost complicat importul de produse alimentare, adică, în esenţă, este vorba deja despre securitatea alimentară a Transnistriei. Sînt evidente încercările Ucrainei de a facilita subordonarea Transnistriei cîmpului juridic al Moldovei, iar noi deja mai bine de 20 de ani purtăm negocieri cu Moldova privind ridicarea restricţiilor", a spus Ştanski.

Ministrul și-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că "numărul militarilor de la frontiera Transnistriei cu Ucraina practic creşte pe zi ce trece: sînt construite orăşele de corturi, sînt dislocaţi militari".

Ministrul a mulţumit Rusiei "pentru poziţia consecventă faţă de menţinerea formatului operaţiunii de pacificare, în pofida denunţării de către Ucraina a acordului cu Rusia "privind tranzitarea militarilor Federației Ruse prin teritoriul Ucrainei în Transnistria".

"Dacă militarii care asigură pacea în regiune nu vor fi asiguraţi cu cele necesare, atunci, în principiu, funcţionalitatea operaţiunii de pacificare poate fi limitată. Şi, cel mai probabil, autorii acestei iniţiative anume acest scop îl urmăresc. Adică să izoleze la maximum operaţiunea de pacificare, pentru ca ulterior să devină nefuncţională. În fine, aceasta este exact aceeaşi ce se face la momentul actual în privinţa Transnistriei şi a economiei regiunii – izolare, sufocare, lipsire de cele necesare, lipsire de produse alimentare", consideră Ştanski.

Ministrul totuşi speră că "în cercurile politice din Ucraina va prevala raţiunea, logica şi, în final, înţelepciunea", iar "îndemnurile Transnistriei la pace vor fi auzite".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав