Cutremure stiri: 506

Moscova nu a închis proiectul „Novorossia”

3 iun. 2015,, 13:15   Politică
16440 29
Как генштаб России будет снабжать ОГРВ в Приднестровье?
Foto: europalibera.org
Expertul militar Ion Leahu, într-un interviu acordat corespondentului agenţiei "Infotag" Vladimir Popov, a relatat despre problema retragerii de către Rusia a GOTR din Transnistria, lipsa de dorinţă a Rusiei de a renunţa la proiectul "Novorossia", precum şi posibilitatea transportării prin aer a mărfurilor ruseşti în Transnistria, 3 iunie.

Partea II.Cum comandamentul suprem al Rusiei poate dota GOTR din Transnistria

"Infotag": Denunţarea celor cinci acorduri privind GOTR a dus Moscova la ideea organizării unei "punţi aeriene" pentru transportarea mărfurilor şi militarilor în Transnistria. Un expert tehnic a menţionat că Rusia are tehnologii de blocare a sistemelor de ghidare a rachetelor antiaeriene. Şi teoretic zborul din partea Mării Negre a avioanelor ruseşti cu marfă şi traversarea liniei de 100 km a regiunii Odessa cu aterizare la Tiraspol nu este o ficţiune. Este oare posibilă o asemenea variantă în opinia Dumneavoastră în calitate de expert militar? Dacă problema dotării GOTR nu va fi rezolvată, cum va proceda Comandamentul Suprem al Rusiei?

I.L.: Nu sînt specialist în domeniul suprimării rachetelor antiaeriene, dar 100 km prin spaţiul aerian al Ucrainei pentru transportator este o distanţă considerabilă. Este suficientă pentru decolarea unui avion de luptă şi repetarea situaţiei din 1983 cu Boeingul coreean. Iar atunci URSS-ul nu a denunţat acordurile cu Coreea în domeniul tranzitului militar. Atunci URSS-ul nu era în stare de război cu Coreea. Iar avionul a fost doborît, de aceea nu dau doi bani pe opinia celor care asigură posibilitatea unui coridor aerian real, adică dotare nu ocazională, ci sistematică.

Ce să facă în această situaţie Comandamentul Suprem al Rusiei, cum să doteze GOTR? Contingentul are suficiente rezerve, iar în caz de necesitate, unele produse pot fi procurate din "Sheriff" sau "Fourchette" pe perioada negocierilor. Nu trebuie iniţiată construcţia unui aerodrom militar, ci iniţiate negocieri privind retragerea trupelor. Aceasta va aplana atitudinile faţă de Rusia, posibil, va duce la atenuarea sancţiunilor Occidentului faţă de Federația Rusă. Restul înseamnă război, unul sîngeros şi care este în detrimentul tuturor.

"I": Autorităţile Republicii Moldova de mai mult ani vorbesc despre necesitatea reformării operaţiunii de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă. Ce urmează a fi făcut pentru ca aceste afirmaţii să se transforme în realizarea intenţiilor concrete?

I.L.: Despre modificarea formatului s-a început a vorbi în serios odată cu învestirea preşedintelui Nicolae Timofti, însă fără nimic concret. Trebuie să înţelegem că modificarea formatului este imposibilă. Dacă Rusia va pleca, ea nu va lua cu sine acele cohorte de ucigaşi profesionali creaţi pe lîngă toate structurile de forţă din regiune. Ei s-au obişnuit să trăiască bine. Respectiv, sarcina primordială este distrugerea completă a regiunii. Programul de reabilitare şi reprofilare a forţelor speciale. Neutralizarea capacităţilor acţiunilor de forţă. Iniţierea procesului de unificare a malurilor – economică, juridică, politică. Doar după aceasta va fi posibilă retragerea pacificatorilor din regiune şi venirea observatorilor civili. Totuşi, pînă a fi realizate cele menţionate, pentru a îndeplini acordurile de la Odessa din 20 martie 1998, urmează a fi eliminate toate posturile structurilor de forţă ale părţilor din Zona de Securitate şi posturile staţionare ale forţelor comune de pacificare. Uite acestea cu adevărat sînt inutile şi chiar periculoase.

"I": Este posibilă escaladarea conflictului ruso-ucrainean şi ce urmări poate avea pentru Moldova?

I.L.: Deja am menţionat că nu cred în suspendarea proiectului „Novorossia”, respectiv, Rusia intenţionează să ajungă pe cale terestră pînă la Nistru, terminînd îndepărtarea de Ucraina a frontierei de sud. Atunci vom fi nevoiţi să uităm de Transnistria. Nu este exclus că ni se va înainta un ultimatum – renunţarea la aproprierea de UE sub pericolul înstrăinării Găgăuziei şi altor regiuni. Judecînd după condiţiile care ni se înaintează la Moscova – suspendarea exportului în Rusia a produselor moldoveneşti, Kremlinul nu intenţionează să restabilească comerţul cu Republica Moldova. Respectiv, presupunerile mele sînt corecte, putem pierde definitiv statul suveran, pe care Moscova o va transforma într-o zonă vasală.

"I": Ce înseamnă desemnarea fostului preşedinte al Georgiei Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odessa?

I.L.: Poate fi provocat de orice, nu şi de intenţiile Kievului de a provoca blitzkrieg în privinţa cuiva, cu atît mai mult a Transnistriei. Cel puţin din motiv că în 2008 Saakaşvili a fost nevoit să facă ceea ce a făcut.

Osetia de Sud era parte a Georgiei suverane, iar trupele ruseşti se aflau în regiune (nu vorbesc despre pacificatori), fără acordul Tbilisiului.

Da, posibil decizia preşedintelui Poroşenko a fost influenţată şi de declaraţia fostului guvernator al Odessei Ogor Paliţa despre faptul că Transnistria nu prezintă pericol pentru Ucraina. Dar nu asta este cel mai important. Kievul trebuie să se asigure din Vest, unde se află o grupare destul de impunătoare, cu care Ucraina se află practic în stare de război. În acest context regimul transnistrean este un subiect secundar, este necesar de blocat canalele de contrabandă, care zilnic iniţiau scheme corupte, implicau tot mai multe persoane, ceea ce submina însăși esenţa statului de drept. Saakaşvili are o anumită experienţă în domeniu (lupta cu corupţia în Georgia, distrugerea clanului georgian al "hoţilor în lege" - "I"), ceea ce a condiţionat desemnarea lui în calitate de guvernator al regiunii Odessa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав